| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - Filtr zasilany napowietrzaczem
fotos88 - 2010-04-04, 00:58 Temat postu: Filtr zasilany napowietrzaczem Dziś wpadłem na dość ciekawy pomysł filtra . Coś w typie starych akwariowych filtrów
Co wy na to, czy to zadziała ?
ontario_ab - 2010-04-04, 11:55
z tą wodą kolego to chyba nie na Ziemi
bo jakim cudem woda ma iść do góry ? (pomijam fakt, że to filtr ciśnieniowy)
Napowietrzanie daj na sam spód: najlepiej takie kamienie napowietrzające w kształcie listwy - napowietrzane złoże biologiczne skuteczniej oczyszcza wodę.
Przy filtrach przelewowych najlepiej zasilać je od dołu a nie od góry, zobacz temat o budowaniu filtrów.
mój filtr wygląda tak:
fotos88 - 2010-04-04, 12:18
całość oczywiście będzie pod wodą pod wodą
ontario_ab - 2010-04-04, 13:08
czyli pompa pod ciśnieniem wtłacza wodę tak ? bo inaczej nie mogę sobie tego wyobrazić.
Myślę, że niepotrzebnie robisz filtr pod wodą. Zabiera miejsce w wodzie. Dla takiego oczka potrzebujesz filtr minimum 220 litrów, a nawet więcej. Lepiej obsadź roślinami ten strumyk - on załatwi w części kwestie oczyszczania wody. Mam oczko 18m3 i filtr 220L z lampą UV 11w i zaraz będzie druga taka. Do drugiej komory wtłaczam 2000L powietrza na godzinę. Myślę, że to minimum, zobacz dokładnie mój projekt. Jeśli chcesz więcej informacji - pytaj.
AurorA - 2010-04-04, 21:49
filtry tego typu maja bardzo małą wydajność. 20-30 lat temu takie robiłem do akwariów, do oczka nawet najmniejszego to się nie nadaje. do większego akwa musiałem ustawiać drugie mniejsze jako filtr.
fotos88 - 2010-04-05, 00:21
Lubię kombinować, filtr powstał, jutro zbadam jego zawartość (syf który zebrał) i przepływ wody
KOImark - 2010-04-05, 18:10
| ontario_ab napisał/a: |
bo jakim cudem woda ma iść do góry ? |
To bardzo prosty sposób, wodę podnosisz dyfuzorem umieszczonym w rurze, tylko trzeba mieć duży dyfuzor i dość mocną pompę powietrza.
ontario_ab - 2010-04-05, 18:12
Akwarystyka jest mi w zasadzie obca, może i tak można, ale nie sądzę by w oczku zdało to egzamin. Marku, a co do tego mają róże ?
fotos88 - 2010-04-05, 23:39
Witam ponownie
Filtr tak jak obiecałem, został wykonany
wiadro 10l
rurka
materiał filtracyjny
brzęczyk akwariowy (najmniejszy) Aquaela
Po 48h w oczku materiał filtracyjny bardzo zabrudzony, a wiec filtr działa
zużywa jedynie 2W prądu.
[ Dodano: 2010-04-06, 00:42 ]
| KOImark napisał/a: | | ontario_ab napisał/a: |
bo jakim cudem woda ma iść do góry ? |
To bardzo prosty sposób, wodę podnosisz dyfuzorem umieszczonym w rurze, tylko trzeba mieć duży dyfuzor i dość mocną pompę powietrza. |
Nie zgodzę się z tobą
Pompę mam naprawdę małą, a do rury jest podłączony tylko wężyk bez dyfuzora.
KOImark - 2010-04-06, 00:48
Bo ja nie mam na myśli wiadra 10 litrowego
|
|