Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - pompa elektromagnetyczna HAILEA ACO

atakkojota - 2010-03-30, 13:25
Temat postu: pompa elektromagnetyczna HAILEA ACO
czy ktoś ma jakąś wiedzę na w/w temat
zastanawiam sie nad kupnem do oczka aco-208 lub aco-308
proszę o odpowiedzi

KOImark - 2010-03-30, 15:22

Nie polecam!!!
Głośna praca, mocno się grzeje,

Faktem jest ze mają duże sprężanie, ale znacznie lepsze rozwiązanie to pompy membranowe Hailea HAP
Niski pobór mocy, cichutka praca zakres sprężania jest różny w zależności od modelu

HAPem-120 napowietrzamy wielki staw, rozdzielacz na 6 dyfuzorów dyskowych ze spieku o przekroju 14cm. Niesamowity efekt

drako - 2010-03-30, 16:19

U mnie ACO-001 pracowała prawie całą zimę, jestem b. zadowolony, mimo, że ma moc ok. 20 Wat. ;) Skrosowałem liczne wyjścia do jednego i było zimą OK.
Jest silna, przerębel nie miał prawa zamarznąć. Nie zauważyłem też, aby się zbytnio grzała. Słychać ją wprawdzie delikatnie z 2-3 m, ale można by ją bardziej wytłumić umieszczając w odpowiedniej obudowie. :???:
Najważniejsze: Nie ma gumowej membrany i była stosunkowo tania.( ok. 100 zł). Wydajność b. dobra, bo pod lodem nie padła mi w tym sezonie ani jedna żaba, a i ryby przeżyły w świetnej kondycji. Pewnie na lato będzie za silna, ale jak dokupię gumki do starej Optimy (zestaw Laguna) to dam jej latem odpocząć.

woody - 2011-03-06, 19:33

powiedzcie mi czy ten model aco-208 da rade dobrze pompować powietrze na 6 kamieni z wezykami długiości 15m połozonymi na dnie stawu?
silpe - 2011-03-07, 19:45

woody napisał/a:
powiedzcie mi czy ten model aco-208 da rade dobrze pompować powietrze na 6 kamieni z wezykami długiości 15m połozonymi na dnie stawu?

Nie ma szans -jak staw gleboki ponizej metra to szukaj pomp o duzej mocy sprezania
np. 0,038 Mpa :-D

woody - 2011-03-07, 20:33

Kupiłem już ta pompe. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu.