| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Technika - Elektryka przy oczku
szopen - 2010-02-25, 22:31 Temat postu: Elektryka przy oczku Witam !
Postanowiłem otworzyć ten temat w dziale technika w którym chętnie udzielę rad i pomocy wszystkim tym, którzy zechcą z tych rad skorzystać.
Na początek, schemat ideowy pokazujący, jak połączyć różnicówkę i wyłączniki nadprądowe z instalacją odbiorczą w wersji z szyną prądową u góry.
Pozdrawiam Antoni !!
[ Dodano: 2010-02-26, 17:53 ]
Tym razem rozdzielnica z szyną prądową, tzn. z fazą zmostkowaną na kilka wyłączników od dołu. Zasilanie różnicówki na górnych zaciskach.
Jak widać z rysunków, nie ma znaczenia, czy mostek fazowy zrobimy na dole, czy na górze. Ale jednak wersja z mostkiem na górze i wyprowadzeniem obwodów z dolnych zacisków bezpieczników jest czytelniejsza i łatwiejsza do wykonania.
Schematy te, dedykuję kolegom Elendilowi i WAHO z zapewnieniem, że oboje wykonali swoje rozdzielnice poprawnie i na pewno w razie co, różnicówka im zadziała.
Pozdrawiam Antoni !!
pawel_ok - 2010-04-09, 19:16 Temat postu: Re: Elektryka przy oczku
| szopen napisał/a: |
Postanowiłem otworzyć ten temat w dziale technika w którym chętnie udzielę rad i pomocy wszystkim tym, którzy zechcą z tych rad skorzystać.
|
Wiem jak to poskładać do kupy, ale przeglądają temat Bezpieczna instalacja elektryczna wykonana samodzielnie http://forum.oczkowodne.n...er=asc&start=30
nierozumiem Twojej wypowiedzi | Cytat: | | Zapomniałem jeszcze dodać, o czym wspomniał Jarek G, że przechodząc z instalacji dwu żyłowej na trzy żyłową warto dla bezpieczeństwa przy oczku wykonać dodatkowy uziom. Wystarczy obok rozdzielnicy przy oczku wbić do ziemi ocynkowaną rurę np. 3/4 cala, długości półtora, dwa metry (ile się da wbić, im więcej tym skuteczniej) i połączyć ją, przewodem o przekroju co najmniej 4 mm² z szynką "PE" w rozdzielnicy. |
i wypowiedzi Barbary | Cytat: | | Polecam wszystkim powyższą uwagę Antoniego, ponieważ taka modyfikacja sieci zasilającej ma pewien skutek uboczny. Polega on na tym, że w przypadku przerwy w przewodzie N od strony zasilania (przed wyłącznikiem różnicowoprądowym) np. w wyniku jego przecięcia, przepalenia czy też po prostu wyłączenia/wykręcenia bezpiecznika jaki może znajdować się na tym przewodzie, otóż w takim przypadku na bolcach w gniazdach zasilających (a więc możliwe że również na metalowych obudowach różnych urządzeń podłączonych do tych gniazd) pojawi się pełne napięcie zasilania tj. 230V. |
Możesz to wyjaśnić, bo moim zdaniem to taka możliwoś to tylko jak przełożymy (zmienimi miejscami) przewody przed różnicówką, ale ja nie jestem elektrykiem...
Elendil - 2010-04-09, 19:31
Jak montowałem swoją instalację na docelowe miejsce, to w momencie odłączenia PE od uziomu wkrętak świecił na obu dziurach w gniazdkach i na bolcu
Po podpięciu PE do sondy uziemiającej faza z bolca i dziury N zniknęła
-> Antoni
działa, działa... od trzech tygodni bezproblemowo z oczkowym osprzętem, testy na żółtym przycisku jak też na żywym organizmie potwierdziły skuteczne działanie
Jeszcze raz dla Ciebie.
pawel_ok - 2010-04-11, 08:21
| Elendil napisał/a: | Jak montowałem swoją instalację na docelowe miejsce, to w momencie odłączenia PE od uziomu wkrętak świecił na obu dziurach w gniazdkach i na bolcu
|
Jak to możliwe???
| Cytat: | | Po podpięciu PE do sondy uziemiającej faza z bolca i dziury N zniknęła |
Rozumiem, że zrobiłeś to wg poniższego schematu
Pozwoliłem sobie edytować rusunek szopena
Elendil - 2010-04-11, 09:52
Tam gdzie jest oczko, mam instalację dwużyłową i wejście N różnicówki musi być zmostkowane z szyną PE i ta dopiero jest podłączona do uziomu. Zdjęcia instalacji są w moim temacie. Nie wiem dlaczego tak jest ale bez podłączenia kabla PE do uziomu faza jest na wszystkich wyjściach.
Wiem tyle, że działa tak, jak powinno
szopen - 2010-04-11, 19:27
Elendil, Podłączenie szyny ochronnej do uziomu , jest tylko dodatkowym elementem zapewniającym skuteczne uziemienie. Nawet gdyby nie było tego dodatkowego uziemienia, to nie ma prawa być fazy w dziurce N, a tym bardziej na bolcu. Jeśli tak jest, to znaczy, że przewód N nie ma ciągłości i nie właściwie przenosi uziemienie. Wyjaśnienie dlaczego świeci neonówka w dziurce N wymaga dłuższego tłumaczenia. Przede wszystkim sprawdzić przebieg i ciągłość przewodu zerowego (w długich sieciach zasilających zaleca się częste dodatkowe uziemianie przewodu zerowego), oraz dobrze połączyć dolny zacisk N różnicówki z szyną PE.
Pozdrawiam Antoni !!
Elendil - 2010-04-11, 20:12
| szopen napisał/a: | | to znaczy, że przewód N nie ma ciągłości i nie właściwie przenosi uziemienie. |
To znaczy co? Że jest gdzieś pomiędzy licznikiem a różnicówką łączony i nie uziemiony w tym punkcie? Jak tak to mnie, cholercia, czeka kupa sprawdzania 40 letniej, zamotanej instalacji...
Czy to konieczne jeśli różnicówka działa jak powinna? Testy guzikowy, na żarówkę i dotykowy skutkują prawidłowym zadziałaniem i wybiciem RCD
szopen - 2010-04-11, 20:49
Mam pytanie, czy przewód zerowy/neutralny idzie bezpośrednio od licznika do skrzynki przy oczku, czy np. pośrednio przez jakieś gniazdka ?. Jeżeli wszystko Ci działa, to zadbaj tylko o porządne połączenie N z szyną PE, oraz szyny z uziomem. Dobrze zakonserwuj połączenie elektryczne przewodu z uziomem. Jak będziesz miał więcej czasu, to jednak posprawdzaj wszystkie połączenia w N. Gdzieś może być słabe 40 letnie połączenie
Pozdrawiam Antoni !!
Elendil - 2010-04-11, 21:15
| szopen napisał/a: | | Mam pytanie, czy przewód zerowy/neutralny idzie bezpośrednio od licznika do skrzynki przy oczku, czy np. pośrednio przez jakieś gniazdka ?. |
Po drodze są z tego co pamiętam co najmniej 3 puszki z rozdzielaczami na boki. W tamtym roku powymieniałem w nich kostki i kable od rozdzielacza do oświetlenia i oprawki. Miałem wymienić całość ale okazało się, że rozmontowanie i usunięcie starego głównego kabla nie jest łatwe i go zostawiłem... To stary budynek gospodarczy, stoi od lat sześćdziesiątych jak nie dłużej i instalacja od początku z tego co wiem była nie ruszana. Do tamtego roku nie działało nawet oświetlenie a do tego jeszcze były przebicia na starych włącznikach obrotowych w metalowej obudowie z którego to powodu prąd był odcięty już na bezpiecznikach licznika.
Trochę tam pamiętam ze średniej szkoły i tak powoli próbuję podoprowadzać to wszystko do porządku na własną rękę....
Dzięki za wszystkie rady i pozdro
szopen - 2010-04-12, 11:46
Jeżeli przewód neutralny straci pewne, galwaniczne połączenie z ziemią, to w gniazdku może się pojawić napięcie, poprzez przejście prądu przez inny włączony do tego obwodu odbiornik i pojawić się w dziurce N.
Pozdrawiam Antoni !!
|
|