| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Kamila_86 -6000 tyś L.
Kamil_86 - 2009-10-19, 20:11 Temat postu: Oczko Kamila_86 -6000 tyś L. Witam wszystkich:) Mało pisze na forum ,ale dużo czytam i oglądam wasze oczka.Ry by , rybki i wode lubię od dziecka , więc zawsze miałem i mam akwarium , a pierwsze oczko bardzo prowizoryczne zrobiłem w 98 roku dosłownia kałuża Rok poźniej było już nieco większe ok 800 litrow , już na czarnej foli. Oczko o obecnym kształcie istnieje od kwietnia 2000 roku , lecz przez te lata było bardzo płytkie - ok 50 cm , co w zimnie miewało różne skutki W tym roku na początku czerwca, nie wytrzymałem już patrząć na poniszczoną 9 letnią folię oraz znacznie obniżony przez to poziom wody i postanowiłem wkońcuje zmodernizować - główny cel pogłębienie:)
Obecnie oczko ma max głębokość 130 cm , i pojemność 6000 tyś litrów.Ryby to kilka karasi ozdobnych, jeden japoniec , kilka linów , wzdręg oraz stadka niewielkich rybek-słonecznice, kiełbie ,cierniki.
Z roślin posiadam grzybienie kwitnące na biało , rdestnice pływającą, kosaćce , jeżogłówkę , łączeń baldaszkowy, żabieńca , moczarkę , oraz jeszcze jeden gatunek podwodny ale nazwy nie znam- podobny nieco do wywłócznika , ale to nie on.
aha, wymiary oczka to - długość max 4,2 m a szerokość ok 3, 6 m , pozdrawiam
Wiem, że ogrodzenie odbiera urok stawku, ale niestety działka jest powiedzmy to wspólna dla mieszkańcow sąsiednich którzy mają dzieci, pozatym stanowi ochronę przed psami, z ktorymi miałem do czynienia na 9 lat temu pozdrawiam i chetnie odpowiem na wszelkie pytania
duzers - 2009-10-19, 20:34
witaj..osobiście oczko mi się podoba,czysta woda a co do bezpieczeństwa wiadomo..najważniejsze.coś kosztem czegoś.jakie wymiary ma twoja folia?
[ Dodano: 2009-10-19, 21:39 ]
pytam,bo będę miał podobne wielkością a co do ogrodzenia też bedę musiał ogrodzić z tego samego powodu co Ty..pozdrawiam
A#O - 2009-10-19, 22:33
| Kamil_86 napisał/a: | | i pojemność 6000 tyś litrów |
Nie chcę się czepiać, ale 6 tysięcy tysięcy litrów, to inaczej 6 milionów litrów .
Poza tym oczko jest całkiem fajne.
AurorA - 2009-10-19, 22:40
filtrujesz jakoś tą wodę czy sam z sienie jet taka klarowna?
leszek50-57 - 2009-10-20, 11:53
Oczko fajnę ,tyko ogrodzenie psuje urok ale to twój problem.
Na jednej fotce widac filtr napisz więcej jaki? i czy tyko nim
filtrujesz,bo wodę masz super
poz.Leszek
--------------
alibaba - 2009-10-20, 13:55
oczko naprawde super, tylko ta siatka mi sie kojarzy z ZOO.
Ale czasem lepsze oczko z siatką niż brak oczka - życie.
Kamil_86 - 2009-10-20, 16:25
witam Na początek napisze , że nie posiadam i nie zamierzam posiadać filtrów- stawiam na nature na zdjęciach oczko nie jest zbyt zarośniętne ,ale tak jak pisałem -powstało na nowo w pierwszych dniach czerwca.I w przyszłym roku myślę ,że ilość roslin sie conajmniej podwoi Pozatym jest mało ryb jak na rozmiary-kiedyś miałem bardzo dużo ryb, i niestety można się domyślić jak wyglądała woda
Ogrodzenie musi byc niestety Szczeże mówiąc , mi osobiście ono juz nie przeszkadza wizualnie , poprostu staram sie go nie widzieć Jedynie utudnia prace pielęgnacyjne więc lekcje gimnastyki mam zawsze jak trzeba coś zrobić.
Jeśli chodzi o klarowność wody i niemal brak zakwitu nawet w pierwszych tygodniach po zalaniu to myśle , że jest za to odpowiedzalnych kilka czynników - przede wszystkim dużo cienia (dopiero na przyszły rok będzie dużo wiecej światła bo będą znacznie przyciętne drzewa) oraz wiadomo mała ilość ryb - zasługę roślin w czystości wody zamierzam widzieć dopiero za rok
Aha, jeśli chodzi o wymiary folii to pamiętam , że kupowałem 48 m2 folii (6m na 8m)- oczywiście po dopasowaniu troche zostało , pozdrawiam
melek - 2009-10-20, 16:29
Mi też ogrodzenie nie przeszkadza, sam mam podobne z tego samego powodu. Fajnie jak po tej siatce puścił byś jakiś bluszcz A co do oczka mi się podoba, na wiosnę dosadzisz więcej roślin i będzie super. A tego japońca bym złapał.
Kamil_86 - 2009-10-20, 16:36
| melek napisał/a: | Mi też ogrodzenie nie przeszkadza, sam mam podobne z tego samego powodu. Fajnie jak po tej siatce puścił byś jakiś bluszcz A co do oczka mi się podoba, na wiosnę dosadzisz więcej roślin i będzie super. A tego japońca bym złapał. | Miałem taki zamiar, jeśli chodzi o tego japońca, ale jakoś mi szkoda go A co do roślin to przed rozbiurką , było niemal całe zarośnięte rdestnicą i moczarką - fajnie to wyglądało ale tak jak napisałem było juz bardzo płytkie.
Wrzucam jeszcze foto karasi kolorowych i ich srebrzystego azjatyckiego kuzyna
ps. foto robione we wrześniu , gdy oczko przechodziło jakiegoś rodzaju zakwit- w wodzie unosiło sie mase malutkich brązowych kropeczek -jakby kolonie jakiś organizmów- w miejscach nasłonecznionych ich nie było , głównie w cieniu.Obecnie przejrzystość sięga znów do dna
Vanka - 2009-10-20, 19:37
Lechu jak zwykle
to wiaderka pod stołem...chyba
Oko czyściutkie. Za rok zapewne będzie tętnić życiem, a póki co ryby i roslinki mają duuuuuużo miejsca do popisu
Pozdrawiam
Kamil_86 - 2009-10-20, 19:42
| AurorA napisał/a: | | Kamil_86 napisał/a: | | Na początek napisze , że nie posiadam i nie zamierzam posiadać filtrów- stawiam na nature |
e tam sam nie wiesz co masz
| leszek50-57 napisał/a: | Na jednej fotce widac filtr napisz więcej jaki? i czy tyko nim
filtrujesz,bo wodę masz super |
| witam szmiesznie się zrobiło bo nie posiadam żadnego filtra naprawdę
Faktycznie, Leszkowi chodziło pewnie o żółte wiaderko w którym moja mama myje ręce po pracach na działce
duzers - 2009-10-20, 20:32
Kamil posiadasz może jakieś zdjęcia z budowy oczka i jakbyś mógł napisać ile płaciłeś za folie.Faktycznie można posadzić wzdłuż ogrodzenia jakieś rośliny pnące.
maruder - 2009-10-21, 10:03
I jak już oplotą siatkę, to będzie trzeba zaglądać jak do studni, żeby zobaczyć oczko...
Kamil_86 - 2009-10-21, 18:18
| piotr urbanski napisał/a: | | I jak już oplotą siatkę, to będzie trzeba zaglądać jak do studni, żeby zobaczyć oczko... | No też prawda Pozatym miałbym jeszcze wiecej roboty z liśćmi a i tak mam z tym troche problemów tyle ,że nakrywam całkowicie oczko siatką ochronną i nie daruje żadnemu liściu tylko wyławiam skrupulatnie co do listka te co wpadną
Jeśli chodzi o budowe oczka ,to nie posiadam fotek ,ale za folie o grubości 0,5 mm 48m2 płaciłem 456 zł
Kamil_86 - 2009-10-29, 13:21
witam wrzucam dwa zdjęcia oczka z dnia 26 paź. Jak widać uroki lata mineły a obecnie oczko nakryłem jak sie tylko dało ochronną siatką Nie przepuszczam żadnemu listkowi i staram sie wyławiać każdego intruza któremu udaje się przelecieć przez siatkę
alibaba - 2009-10-29, 14:56
widać że to ogrodzenie ma swoje plusy można elegancko siatke powiesić na nim.
sebastianrost - 2009-10-29, 18:30
Mnie to przypomina wilyte w zoo gdzie zwierzeta sa ogrodone siatka lub kratami.Sorki za szczerosc ale tak mi sie to Twoje oczko kojarzy
duzers - 2009-10-29, 19:01
może gdyby siatka była oddalona dalej od oczka,mniej raziła by w oczy.Myśle że jak oczko zarośnie roślinami,będzie OK...a może ktoś ma jakiś pomysł jak moża to zrobić aby siatka była mniej widoczna..pozdrawiam
Vanka - 2009-10-29, 20:11
Większa odległość zdecydowanie pozytywnie wpłynęła by na wygląd, ale jeśli nie możesz..
posadź przy siatce np bluszcz.
chyba, że chodzi Ci o siatke na liście - to na to nie mam pomysłu niestety
castleman - 2009-10-30, 08:45
witam serdecznie.
Fajne oczko i płotek się też przydaje.
Jakoś ostatnio temat siatek jest na topie
Ja stosuje cieniującą, ma mniejsze oczka i liście się nie przeciskają.
Co do płotka, to jak są możliwośc,i to przestawiłbym go troszkę dalej od oczka (około 1m), nie trzeba by takiej gimnastyki uprawiać
Kamil_86 - 2009-10-30, 10:36
witam Niestety , nie ma możliwości przesunięcia ogrodzenia, gdyby to było wykonalne i zaakceptowałaby to rodzina to kto wie ;)Pozatym wtedy nie tylko bym ogrodzenie przesunoł ale i powiększył stawik Ale działka tylko moja nie jest.
Odnośnie wielkości oczek siatki to fakt lepsze by były mniejsze Ale i tak nie jest źle. pozdrawiam.
AurorA - 2009-10-30, 12:43
| castleman napisał/a: | | Ja stosuje cieniującą, ma mniejsze oczka i liście się nie przeciskają. |
ale wtedy to już nic przez nią oczka nie widać, równie dobrze można by włókniną okryć - wcale nie ma oczek to wszystko wyłapie
Kamil_86 - 2009-11-26, 17:20
Witam wrzucam zdjęcia oczka robione dziś.Jak widać , oczko już w pełni przygotowane do zimy, siatka ochronna zdjęta, wycięte rośliny- zostaje tylko to co nie zgniło całkiem.Woda czysta, przejrzystość sięga około 130 cm W domu czeka tylko jeszcze pompa napowietrzająca do zainstalowania niedługo
duzers - 2009-11-26, 17:40
kamil wysprzątałeś na zero ciekawy jestem czy między siatką a wodą masz na tyle miejsca zeby tam wchodzić?
Kamil_86 - 2009-11-26, 18:50
| duzers napisał/a: | kamil wysprzątałeś na zero ciekawy jestem czy między siatką a wodą masz na tyle miejsca zeby tam wchodzić? | No z wchodzeniem za ogrodzenie jest troche problemu, jednak da się i wchodze od strony gdzie stoi stolik -dokładniej widać ten róg na zdjęciu nr 2
jackon - 2009-11-26, 18:56
dobre miejsce na hodowlę fok
ładnie ogrodzone
skontaktuj się z ekoterorystami WWF (http://foka.wwf.pl/) i ogrodem zoologicznym w Helu, prowadzonym przez "prof" Skóra
castleman - 2009-11-27, 08:06
| AurorA napisał/a: | | castleman napisał/a: | | Ja stosuje cieniującą, ma mniejsze oczka i liście się nie przeciskają. |
ale wtedy to już nic przez nią oczka nie widać, równie dobrze można by włókniną okryć - wcale nie ma oczek to wszystko wyłapie |
Ale ta cieniująca jest u mnie tylko od góry, ewentualnie z dwóch boków.
Jestem zdania że jest najlepsza.
Kamil_86 - 2009-12-23, 15:24
witam daję dwie fotki oczka zrobione dziś.Tak to wygląda przed wigilią..Odwilż, lód puszcza zobaczymy co będzie dalej
duzers - 2009-12-23, 16:49
Kamil nie wiem czy nie lepiej byłoby jakbyś przełożył wężyki dalej od brzegu,napowietrzana byłaby większa część wody,a nie tylko przy samym brzegu.
Kamil_86 - 2009-12-23, 17:30
| duzers napisał/a: | | Kamil nie wiem czy nie lepiej byłoby jakbyś przełożył wężyki dalej od brzegu,napowietrzana byłaby większa część wody,a nie tylko przy samym brzegu. |
Tyle ,ze przy samym brzegu mam głębie Tam gdzie jest przerębla głebokosć przekracza 130 cm.Ale ogólnie to masz racje i chciałem dać te wężyki na środek strefy głebokiej , jak lód zejdzie bardziej to coś pokombinuje.
Kamil_86 - 2010-01-10, 11:24
witam , oto zdjęcie z dnia dzisiejszego:) Pewnie każdy z nas ma podobny widok u siebie...
Kamil_86 - 2010-03-18, 18:20
witam wrzucam aktualne foto z dnia dzisiejszego... zima minęła jak widać, a na tafli wody "walczą" jeszcze ostatnie kawałki lodu, - woda czysta, ryby przeżyły zimę bez problemów- nawet delikatne słonecznice Jestem zadowolony, pozdrawiam
|
|