| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko wodne - Jamick
Jamick - 2009-10-04, 16:16 Temat postu: Oczko wodne - Jamick Witam szanowne grono
i ja chciałbym się pochwalić swoim maleństwem
Plany rysowałem zimą potem zacząłem kopać, bez żadnego przygotowania, praktycznie nic nie czytałem (poza tym jak umieścić folię, na jakie podłoże) więc napewno są błędy w wykonaniu, ot taka partyzantka,
ale jak narazie zbliża się nam druga zima i jest wszystko ok
Jak to wszystko szło - widać na zdjęciach, materiał to folia położona na warstwę piasku (ok 5 cm) i geowłókninę.
Boki jeziorka obłożyłem kamieniem (ale co to to nie wiem, znawcy pewnie będą wiedzieć), na siatkę zaprawą cementową.
Filtr wodny to
MLF 7000 uvc 11 , jak nazwa już mówi przepływ 7000l wody + 11w lampa uv - daje radę
różnica poziomów pomiędzy pompą i filtrem to ok 1.60m
Powierzchnia to ok 6x3 m najgłębsze miejsce to ok 95 cm.
Roślinki to lilia wodna i irys wodny a ta 3 nie wiem.
Rybki - na początku były 3 koi, potem 7 małych karasków, ale chyba im się spodobało bo się rozmnożyły (ale raczej któraś była już w innym stanie )
i od lata nam przybyło rybek - teraz pływa tam ok 25-30.
Pozdrawiam
Andrzej
http://picasaweb.google.pl/jamick27/Jeziorko#
JAREK G - 2009-10-04, 16:58
Witam. Kamienie fajne , choć kaskada jak dla mnie za wysoka , zrobiła się taka wieża i oczywiście trochę mało roślin
| Jamick napisał/a: | Filtr wodny to
MLF 7000 uvc 11 , jak nazwa już mówi przepływ 7000l wody + 11w lampa uv - daje radę
różnica poziomów pomiędzy pompą i filtrem to ok 1.60m | to nie jest przepływ tylko zalecana pojemność oczka Przepływ to 2300l/h
samuraj - 2009-10-04, 17:21
Fajny klimacik , taki kamienno żwirowy--podoba mi sie ale uwagi mam takie same jak Jarek , kaskada jakoś mi tam nie pasuje -przynajmniej w takiej wersji no i oczywiście brak roślin
bogdan12121966 - 2009-10-04, 17:23
Przepięknie oby tak dalej
Jamick - 2009-10-04, 18:04
Dzięki za opinie oczywiście pomyłka z przepływem - mea maxima culpa.
Co do wysokości kaskady to niestety tak wyszło w praktyce ponieważ nie było gdzie umieścić filtra (jest schowany w tym "kamienym drzewie")
Ale mam nadzieję że w przyszłym roku już obrośnie pnączami , które sa po obu stronach + boki przykryją trawy, planuję jeszcze ew postawić jakąś kamienną donicę na górze i coś puścić w dół aby nie był tak widoczny sam kamień.
Rośliny dookoła bajorka chcę aby rosły powoli są tam posadzone same miniaturki (nie liczę tła) a i tafla wody raczej chcę aby była czysta.
Ogólnie pomysł był taki aby oczko nawiązywało na kamienno - żwirowy ogródek.
Coś a`la kamieniołom.
Adalbert - 2009-10-04, 18:06
Kamyczki klasa ale fakt- ta kaskada to Ci trochę wyszła jak skocznia w Garmisch-Partenkirchen
Jamick - 2009-10-04, 18:19
| Adalbert napisał/a: | Kamyczki klasa ale fakt- ta kaskada to Ci trochę wyszła jak skocznia w Garmisch-Partenkirchen |
Adam może przyjeżdzać w zimie trenować, miałby dość blisko..
mam nadzieję że na wiosnę już będzie to bardziej obrośnięte, wokół "wieży" jest dość zieleni pod którą się to może schować, dokańczaliśmy to końcem sierpnia.
Pożyjemy zobaczymy.
ontario_ab - 2009-10-04, 18:36
mi się najbardziej podoba to, że jest tuż przy domu (ja do oczka muszę się przejść jakieś 25m) o wykończeniu nie wspomnę - świetna robota !!! Bravo !!!
jeśli masz warunki to wpuść tam piękne koi - dopełnią sukcesu
piotr5875 - 2009-10-04, 18:46
Bardzo ładnie
pozdrawiam
leszek50-57 - 2009-10-04, 18:56
Oczko okej,fajne.
poz,Leszek
---------------
Kamil_86 - 2009-10-04, 19:45
Witam! bardzo ładne oczko , starannie wykończone , ale tak jak poprzednicy uważam, że podstawa to dużo roślin. Pozdrawiam
ontario_ab - 2009-10-04, 20:06
teraz doczytałem... szkoda, że tak płytko moim bo moim zdaniem (przy głębokości 140cm) lepiej by zainwestować w skuteczny system filtracji i odpuścić kolejne rośliny - jak wspomniałem idealnie pasuje dla koi i wcale nie mam na myśli tych polskich czy euro...
a japońskie okazy !
sebastianrost - 2009-10-04, 20:29
podzielam zdanie poprzedników jak na oczko 1 roczne stanowczo za mało roslin daj ich troche i bedzie fajny klimacik z tymi kamyszkami
AurorA - 2009-10-04, 22:08
Trochę surowo, ale taki kamieniołom ma swój urok. Ogólne wrażenie pozytywne
ontario_ab - 2009-10-05, 07:03
właśnie o to chodzi ! surowo ....
i naprawdę kusi by nie bawić się w rośliny, moim zdaniem wszystko zepsują !
woda i skała i szczerze mówiąc lepiej wygląda ta może zbyt prosta kaskada niż rośliny (wiem wiem ... czysta woda itp. ale można i bez roślin czego dowodem są fora o koi).
Sam mam w tej chwili surowo (folia i woda hihi ) i nie zamierzam za bardzo bawić się w rośliny, mam zamiar wykończyć podobnie jak ty, no może ciut "bezpieczniej" ze względu na maluchy.
Jeśli zastosujesz dobrą filtrację i UV efekt będzie totalny !
Jamick - 2009-10-05, 12:48
No filtr UV mam 11 W załączony jest ciągle (tzn jak działa kaskada), czasem zostawiałem na noc aby przeleciało całe bajoro, jedynie po ulewnych deszczach woda jest dzień mętna ale pozatym aż do dna kryształ ;D
Jamick - 2009-10-10, 16:33
Panorama - dzisiejsza ;D
http://picasaweb.google.p...985450396018978
A dalej reszta ogródka , jakby ktoś chciał popatrzeć ;D 2 lata pracy
JAREK G - 2009-10-10, 17:42
Jak dla mnie "bomba" poza tą wysoką i wąską kaskadą reszta wszystko "cycuś" Nawet nieźle poradziłeś sobie z tym nie bardzo pasującym do reszt otoczenia blasznym garażem
ewa535 - 2009-10-10, 17:45
Dla mnie bomba też !
też pozbyłam sie trawnika z przyjemnością !
Bardzo masz gustownie, lubię takie klimaty!
A najfajniejsze jest, że raz zrobisz i potem prawie nic nie robisz. Tylko siedzisz i patrzysz jak iglaki i skalniaki rosną.
p,s.
jesteś włascicielem kamieniołomów czy jakiejś żwirowwni?
ładne parę ton tych kamyxczków....
Jamick - 2009-10-10, 19:07
No garaż "musiał" zostać, więc tak go trzeba było "znaturalizować " ;D
a na ogrodzie jest łącznie ok 21 ton kamienia ( dolomit ) i ok 1.5 tony żwiru ,
grysu i innych takich odłupków ;D
Właścicielem nie jestem, dlatego musiałem sobie zrobić "kamieniołom" samemu
Wszystko da się kupić dzisiaj, a jak bezpośrednio z kamieniołomu to wyjdzie o niebo taniej niż z jakiegoś sklepu.
piotr5875 - 2009-10-10, 20:46
Bardzo fajny klimat podobnie robię u siebie tylko w mniejszej skali kamienie super
pozdrawiam
AurorA - 2009-10-10, 23:24
| Jamick napisał/a: | | A dalej reszta ogródka , jakby ktoś chciał popatrzeć ;D 2 lata pracy |
Obejrzałem cała galerie- warto było powalczyć te 2 latka- efekt super.
Vanka - 2009-10-11, 09:17
Jak się ogląda galerię jest wrażenie, że to chwila, a to jednak aż (tylko) dwa lata i masz cacuchno wokół domu. Bardzo mi się podoba jakość wykonania, pełen profesjonalizm. Ciekawa jestem jak bedzie wyglądać za np 10 lat, bo mimo wszystko widac, że to młody ogród. Oko świetne, choc jak większosc doczepię się do kaskady , ale pamietaj, że to Tobie ma sie podobać a nie nam .
Pozdrawiam
Jamick - 2009-10-11, 13:42
No jak pisałęm kaskada "musi" taka być bo jednak filtr jest taki jaki jest
Starałem się z niego zrobić "skałę" z której wycieka woda...może jak to zarośnie to będzie inaczej to wygląać ??, a jak nie to już mam plany (zaszczepiłem się tutaj ;D) jak pociągnę to trochę dajej i zrobię rzekę
Ale dziękuję za pozytywne opinie...zwłaszcza że takie rzeczy robię pierwszy raz w życiu i to jest totalna improwizacja
JAREK G - 2009-10-11, 13:48
| Jamick napisał/a: | | Starałem się z niego zrobić "skałę" z której wycieka woda.. | Lepiej by w wyglądała jakby był jeden wielki głaz albo chociaż kilka wielkich kamoli
Jamick - 2009-10-11, 17:43
| JAREK G napisał/a: | | Lepiej by w wyglądała jakby był jeden wielki głaz albo chociaż kilka wielkich kamoli |
Zapewne, , zresztą to było moje marzenie, jedna skała i z niej lecąca woda.
Ale jak w takim razie obudować takie coś ?
momo - 2009-10-11, 18:08
ja też jestem zwolennikiem oczek typowo rybnych a nie roślinnych pozdrawiam
ewa535 - 2009-10-11, 18:29
| Jamick napisał/a: | | JAREK G napisał/a: | | Lepiej by w wyglądała jakby był jeden wielki głaz albo chociaż kilka wielkich kamoli |
Zapewne, , zresztą to było moje marzenie, jedna skała i z niej lecąca woda.
Ale jak w takim razie obudować takie coś ?
Obrazek |
Ale numer ! mam identyczny filtr ! i miałam taki sam, problem jak Ty z jego ukryciem.
Też zasila kaskadę .Zrobiłam tak: Postawiłam go za takim wielkim głazem (prostopoadłoscian z granitu) a pozostałe widoczne strony planuje opleść bluszczem. Przesadziłam w miarę rozrośnięty bluszcz z innej części ogrodu i najdłuższe jego pnącza poprzypinałam na takich czarnych plastikowych ściankach pozyskanych z rozbrojonej plastikowej skrzynki. Na razie szczelnie pokryta jest jedna ścianka , ale na wiosnę szybko zazielenią sie pozostałe. Jak filtr na zimę pójdzie do domu, za kaskadą zostaną tylko ścianki z bluszczem.Na wierzch jako pokrywę planuję położyć jakiś mocno splątany konar albo dwa. Na razie poszukuję.
Jamick - 2009-10-11, 18:55
Dokładnie filtr jest dobry ale niestety zniego nie pociśnie w górę.
Pewnie by można to wymyśleć z drugą pompą która by cisnęła wodę do góry (chciałem dość wysoki spad aby natleniało wodę + szum ;D ) ale jak narazie kasiorka blokuje inwestycje...ale jeszcze planuję kolejne zmiany więc może za jakiś czas się to przebuduje ?
Takiego sobie postawię potem
Nawiasem , transport tego kamienia jest 3x droższy niż sam kamień
łącznie cena to jak mały samochód średniej klasy
Adalbert - 2009-10-11, 19:42
| Jamick napisał/a: | Takiego sobie postawię potem |
SUPER i do tego gotowiec - ma już gotowe wyżłobienie na spływającą wodę
JAREK G - 2009-10-11, 19:42
Jamick, filtr nie musi być bezpośrednio za kaskadą , może być nawet kilka metrów dalej
Jamick - 2009-10-11, 20:57
No niewątpię że może stać dalej ale to nie zmienia faktu że wodę musiał bym potem transportować w górę dodatkową pompą.
Co w czasie realizaji projektu niestety nie było możliwe, ale jak już pisałem, kto wie co mi wpadnie do głowy w długie zimowe wieczory ?
JAREK G - 2009-10-11, 21:08
| Jamick napisał/a: | | No niewątpię że może stać dalej ale to nie zmienia faktu że wodę musiał bym potem transportować w górę dodatkową pompą. | To że stoi dalej to wcale nie oznacza że trzeba dodatkową pompę , ważne by wylot z filtra był wyżej jak kaskada potem działa zasada naczyń połączonych i rury łączące filtr z kaskadą mogą iść nawet podziemiom U ciebie można schować filtr za garażem
Jamick - 2009-10-11, 21:39
| JAREK G napisał/a: | | U ciebie można schować filtr za garażem |
A rurkę puszczę do kaskady potem jak linię wysokiego napięcia
Już myślałęm o tym inaczej - planuję jeszcze z tego kamienia zrobić grill (jak zeskanuję projekt to może wrzucę ) i chciałem pociągnąć taki akwedukt potem, ale to sąjuż plany na przyszłość...
JAREK G - 2009-10-11, 22:18
| Cytat: | A rurkę puszczę do kaskady potem jak linię wysokiego napięcia | Jamick, ja nie wiem czy Ty czytać nie umiesz | Cytat: | | działa zasada naczyń połączonych i rury łączące filtr z kaskadą mogą iść nawet podziemiom |
ewa535 - 2009-10-12, 07:32
| Jamick napisał/a: | No niewątpię że może stać dalej ale to nie zmienia faktu że wodę musiał bym potem transportować w górę dodatkową pompą.
Co w czasie realizaji projektu niestety nie było możliwe, ale jak już pisałem, kto wie co mi wpadnie do głowy w długie zimowe wieczory ? |
Widzę w czym propblem. Ten filtr oryginalnie jest zasilany wodą z góry a wypływ dołem. Ja za radą wielu forumowiczów przerobiłam na odwrót: woda wpływa dołem i wychodzi górą. Zrobiłam dodatkową dziurę niziutko na kranik. Zalety podobno dwie: woda nigdy się nie przeleje (jakby się filtr zapchał nieczystosciami) i mogę go w takim układzie postawic trochę nizej. Rozważ to przerobienie,moze wtedy lepiej go ukryjesz. Nie wiem tylko co z wtedy z lampą uv. Czy może być w pionie na bocznej ściance. Może nam doradzą?
Jamick - 2009-10-12, 15:59
Ten filtr działa tak właśnie że wpada do niego woda z góry i musi się przedostać przez z te gąbki itd, (schemat na fotce)
a potem grawitacja już działa w wyjściu niżej ,
jeżeli podniosę odpływ wyżej to woda się będzie gromadzić ponad torem filtracji i cały syf wróci do jeziorka.
piotr5875 - 2009-10-12, 18:23
Popatrz na rysunek autorstwa Rob Z my stosujemy w większości takie rozwiązanie
http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=300
Ewa to Ci proponowała , może jest to rozwiązanie Twojego problemu
pozdrawiam
Jamick - 2009-10-12, 20:58
Hmm filtr UV to nie problem można go umieścić gdziekolwiek w torze przed filtrem, ciekawe to rozwiązanie, muszę pokombinować zimą..;D
|
|