| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Rośliny wodne - Strzałka australijska Benni
drako - 2009-09-04, 13:55 Temat postu: Strzałka australijska Benni Nie wiem, czy warto traktować ją odrębnie, bo rośnie u mnie dopiero od wiosny, a teraz kwitnie. Niepokoi mnie trochę jej nazwa, nie wiem, czy zimę przetrzyma w oczku, jak inne strzałki, bo w Australii chyba inny klimat... Zimowała u kogoś? Jakoś nie natrafiłem na forum, na jej opis z wyjątkiem zdjęcia Mariusza z Bolestraszyc.
AurorA - 2009-09-04, 14:07
drako, fajnie ze założyłeś ten temat bo warto powiedzieć coś więcej o tej roślinie.
Jest to nowo powstała krzyżówka i z Australią ma niewiele wspólnego. Podejrzewa się ze została uzyskana ze strzałki wodnej lub szerokolistnej. Sądząc po tempie wzrostu podejrzewam że z szerokolistnej.
O zimowaniu trudno coś powiedzieć bo jest to pierwszy rok gdy ta odmiana trafiła do Polski.
Informacje o zimowaniu jakie znalazłem zamieściłem na stronie:
http://www.sklep.oczkowod...jska-benni.html
Ja mam jej dużo także będę testował zimowanie w różnych warunkach. Radziłbym jednak tak zimować bulwki by były pod lodem.
jak widać na fotkach liście mają piękne czerwono-bordowy kolor i zielone żyłkowanie z nieregularnymi plamkami. Rośliny tak jak moich zdjęciach prezentują się wiosną, później stare liście zielenieją i tylko na najmłodszych jest intensywny kolor.
strzałka ta kwitnie niezwykle chętnie i obficie (u mnie już od początku czerwca non stop)
Kwiatostany zalecam od razu usuwać bo jak się tego nie zrobi roślina szybko zamiera.
Rozrasta się szybko przez rozłogi i wytwarza zimujące bulwki w sporych ilościach.
Jak są jeszcze jakieś pytania to chętnie opowiem co udało mi się zaobserwować.
ontario_ab - 2009-09-04, 18:51
mam taką też od początku tego roku i co ciekawe znowu zaczęła kwitnąć, bardzo ładne liście;
zakup oczywiście od Arka
Mariusz - 2009-09-07, 19:16
To ja tu chyba nic wiele do wypowiedzi Arka nie dodam,tylko tyle: że powoli traktuję ją jako chwast(ale mimo szybkiego jej rozwoju to niesamowicie piękna roślina,ja osobiscie jestem pod jej urokiem i polecam z całego serca),rozrasta się nadmiernie,część przetrzymuję w donicy i na zimę trafią do zimnej szklarni(Zimowania jeszcze nie spraktykowałem),reszta zostaje w polu i poczynię obserwacje.
Z praktyki wiem też tyle że lubi zasobne gleby.Można i tak kombinować,aby część bulwek wykopać z gleby i przezimowac w zimnej piwnicy.
Co przetrwa to przetrwa a nowe okazy z młodych bulwek rozwijaja się bardzo szybko,dając przy tym piekne zabarwienie liści(im starsze tym gorsze zabarwienie).
Tu na fotkach wlazła w marsylię,piękne połączenie.
Vanka - 2009-09-08, 10:49
Moja jest jakaś strasznie malutka w porównaniu do Waszych
za to rozrosła się na kilka roślinek.
Również prawie całe lato kwitła
będę ją zimować w domu, tak samo jak tatarak trawiasty z którym rosła (w tej chwili ma osobne doniczki)
pozdrawiam
AurorA - 2009-09-08, 12:48
| Van napisał/a: | | będę ją zimować w domu, tak samo jak tatarak trawiasty |
tatarak w domu , ale strzałka będzie miała chyba zbyt ciepło - bulwki lepiej zimować w piwnicy
jackon - 2009-09-08, 12:50
ja skusze sie na przezimowanu w oczku, ponizej strefy lodu
Vanka - 2009-09-08, 19:40
| AurorA napisał/a: | | tatarak w domu , ale strzałka będzie miała chyba zbyt ciepło - bulwki lepiej zimować w piwnicy |
No piwnicę miałam na myśli
Pozdrawiam
Vanka - 2009-10-11, 14:45
Strzała juz zapiwniczona . Przez ostatnich kilka dni zmarniała i zrobiła się brązowa, więc stwierdziłam, że czas już w cieplejsze miejsce ją przenieść.
Mariusz - 2009-11-19, 07:06
Właśnie moja dopiero idzie do piwnicy i tak wg. mnie za wcześnie, próbuję w tym roku część z pola dać do piwnicy.
Kilka cebulek, jak świetnie widać odrosty i młódki na końcu
AurorA - 2009-11-19, 12:43
Ja większość dałem do piwnicy w doniczkach ale cześć zimuje testowo na zewnątrz na głębokości 2 cm i cześć na głębokości 20 cm, parę bulwek zimuję też po prostu w słoiku z wodą w piwnicy. O efektach rożnych opcji zimowania na wiosnę.
Vanka - 2010-03-25, 20:56
Koleżanki i koledzy..
Kiedy strzałę wyciągać na zewnątrz?
W domu już mi puściła kilka listków, ale boję się, że noce są jeszcze zbyt zimne.
AurorA - 2010-03-25, 22:53
U mnie te zimowane w piwnicy zaczynają wystawiać kiełki ponad grunt.
Sprowadziłem tez jak to wygląda w doniczce zimowanej na zewnątrz w lodzie- bulwki wyglądają na zdrowe ale tak na 100% to będzie można stwierdzić jak zaczną rosnąć czyli gdzieś za miesiąc bo nie chce ich rozhartowywać w ciepełku. Generalnie póki co uważam ze zimuje bez problemów.
Vanka zrobiłaś błąd nie powinna być w cieple bo teraz zmiana temp to będzie dla niej szok. Jak masz chłodniejszy kat to ją hartuj stopniowo.
Vanka - 2010-03-25, 22:59
| Cytat: | | Vanka zrobiłaś błąd nie powinna być w cieple bo teraz zmiana temp to będzie dla niej szok. Jak masz chłodniejszy kat to ją hartuj stopniowo. |
Siedziała w piwnicy. Wyciągnęłam ją jakiś tydzień temu i siedzi w wodzie w nieogrzewanym pokoju. Chyba, aż tak ciepło jej nie zrobiłam
AurorA - 2010-03-25, 23:51
Jak ma kilka listków to ma za ciepło- jeszcze nie powinna mieć.
duzers - 2010-04-15, 18:16
napiszcie jak wasze strzałki przetrwały zimę..przymierzam się do zakupu dlatego warto wiedzieć
Vanka - 2010-04-15, 18:19
Moja zimowała domu - w piwnicy. Jedna wygląda tak jak powinna czyli kiełkuje, a druga się rozszalała i - no wygląda jak strzałka Benni
duzers - 2010-04-15, 18:31
ciekawy jestem jak zimują w oczku
leszek50-57 - 2010-04-15, 19:37
Mam jedną w filtrze korz-glebowym,ale jeszcze nie wystartowała.
poz.Leszek
-----------------
AurorA - 2010-04-16, 00:11
Te co zimowałem w piwnicy już ładnie się ukorzeniły i rosną a te w oczku wyglądają na żywe, ale jeszcze nie rosną. Poczekajmy jeszcze trochę aby mieć 100% pewności- na strzałki na zewnątrz jeszcze ciut za wcześnie, choć co ciekawe strzałka olbrzymia zimowana w lodzie już mi pięknie wypuszcza kiełki na powierzchni. Też się o nią lekko obawiałem bo to 1 jej zima, ale widać że jest nie do zdarcia, wystartowała szybciej niż nasze rodzime.
duzers - 2010-04-16, 15:13
| AurorA napisał/a: | | Poczekajmy jeszcze trochę aby mieć 100% pewności- na strzałki na zewnątrz jeszcze ciut za wcześnie | chciałem właśnie kupić ostatnio ale jescze nie wystartowały,sam sprzedawca mi odradził,żebym jeszcze trochę poczekał aby mieć pewność
AurorA - 2010-04-16, 22:59
Ok dziś się poświęciłem i zanurzyłem łapy do tej lodowatej wody by sprawdzić.
Wszystkie strzałki Benni przezimowały . Te które miałem na 20-30 cm już mają ładne kiełki, te które zimowałem na głębokości 2-3 cm zaczynają stratować. Korzeni jeszcze brak ale już rosną. Myślę że można oficjalnie stwierdzić ze zimuje bezproblemowo a zima by ła nielicha.
Ponieważ wszytko przezimowało - obniżę zaraz cenę.
http://www.sklep.oczkowod...jska-benni.html
Vanka - 2010-04-17, 09:03
To dwie dobre wiadomości
duzers - 2010-04-17, 19:59
| AurorA napisał/a: | Ok dziś się poświęciłem i zanurzyłem łapy do tej lodowatej wody by sprawdzić.
Wszystkie strzałki Benni przezimowały . Te które miałem na 20-30 cm już mają ładne kiełki, te które zimowałem na głębokości 2-3 cm zaczynają stratować. Korzeni jeszcze brak ale już rosną. Myślę że można oficjalnie stwierdzić ze zimuje bezproblemowo a zima by ła nielicha. | dzięki Arek w takim razie nie ma obawy,jak przetrwały tą zimę to inne też przetrwają
duzers - 2010-09-11, 20:56
Strzalka którą posadziłem na wiosnę,jeszcze kwitnie.czy u was poobnie?
AurorA - 2010-09-11, 22:51
| duzers napisał/a: | | Strzalka którą posadziłem na wiosnę,jeszcze kwitnie.czy u was poobnie? |
Tak, to normalne i dotyczy każdej strzałki -u mnie teraz największy wysyp kwiatów.
|
|