| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Czarnk'a
czarnk - 2009-07-31, 09:27 Temat postu: Oczko Czarnk'a Kilka pierwszych fotek mojego oczka
czarnk - 2009-07-31, 09:41
Piszcie co wy byscie zmienili w oczku i propozycje jak zakryc folie bo z tym juz dlugo sie głowie . Szkoda tylko ze na forum trafilem po zrobieniu oczka bo wiem ze teraz wygladalo by "troszke" inaczej
Elendil - 2009-07-31, 09:51
Dolać wody aż do kamieni. No chyba, że folie położyłeś na ziemi na płasko.....
Możesz też kupić takie kieszenie do zawieszenia na brzegu. Półek też chyba nie zrobiłeś.
Folia powinna być ułożona tak, żeby "stała" na brzegu tak na 10cm. Z obu stron obstawiasz kamolcami, zalewasz wodą kamienie do 5cm i folii nie widać. I kamienie naturalnie z wody wystają.
czarnk - 2009-07-31, 09:58
Pólki mam zrobione ale nie tyle ile bym teraz zrobił. mozesz dac namiary na te kieszenie ?
Elendil - 2009-07-31, 10:09
U Arka w sklepie nie ma a nie wiem czy mogę dać linka do innego sklepu na otwartym forum. Wysłałem Ci pw.
sebastianrost - 2009-07-31, 10:35
| Elendil napisał/a: | | Możesz też kupić takie kieszenie do zawieszenia na brzegu.. |
Jak masz Półki a masz to ja bym sie wstrzymał s tymi kieszeniami które i tak po roku dwóch zgnija.Przede wszystkim to :
1) folia ochyda zamaskuj ja jak najszybciej
2) dolej wody
3)rośliny rośliny rośliny
4) masz żle wyprofilowane brzegi
Fajny ten motyw na zdjeciu drugim
Elendil - 2009-07-31, 10:42
| sebastianrost napisał/a: | | Elendil napisał/a: | | Możesz też kupić takie kieszenie do zawieszenia na brzegu.. |
które i tak po roku dwóch zgnija. |
a od kiedy to polipropylen taki podatny na gnicie??? Te kieszenie z włókniny polipropylenowej są zrobione, więc powinny przetrwać nieco dłużej
AurorA - 2009-07-31, 11:44
w tych które testowałem po kilku miesiącach puściły szwy. Ale można by po prostu dać czarną włókninę ogrodnicza by zamaskować ta folię.
Obecnie oczko mi się nie podoba.
czarnk - 2009-07-31, 15:05
a moze polecicie jakies rosliny, ktore by skutecznie przykryły folie ?
sebastianrost - 2009-07-31, 15:54
| czarnk napisał/a: | | a moze polecicie jakies rosliny, ktore by skutecznie przykryły folie ? |
To potrwa dość sporo czasu szybciej bedzie wyrównać brzegi i dolać wode
AurorA - 2009-07-31, 21:07
| czarnk napisał/a: | | a moze polecicie jakies rosliny, ktore by skutecznie przykryły folie ? |
tojeść rozesłana, przetacznik bobowniczek
samuraj - 2009-07-31, 23:04
Sporo pracy przed tobą , polecam profilowanie brzegów -- kieszenie jakoś nie bardzo są wygodne.Ten wzór kolo oczka też jakoś do mnie nie przemawia
Rob Z - 2009-08-01, 00:50
Folia strasznie razi Z tego co widzę możesz dolać jeszcze wody, ale to nie zamaskuje folii w całości.
Proponowałbym, póki jeszcze możesz pomyśleć nad strefą błotną, przynajmniej na jednym z brzegów (to zależy jaki masz naddatek tej folii schowany pod kamieniami). Jeśli jest jej tam trochę, to podkop delikatnie, rozwiń folię, kamienie z krawędzi przesuń dalej, i będziesz miał tym sposobem więcej miejsca na roślinki + zamaskowany brzeg.
A#O - 2009-08-01, 15:36
Jeśli półki masz niezbyt głębokie, możesz też ułożyć na nich murek z kamieni od dna do brzegu.
Ponadto, w pełni zgadzam się z przedmówcą.
koczisss - 2009-08-01, 20:24
| AurorA napisał/a: | w tych które testowałem po kilku miesiącach puściły szwy. Ale można by po prostu dać czarną włókninę ogrodnicza by zamaskować ta folię.
Obecnie oczko mi się nie podoba. |
Właśnie, kiedyś kupiłem cztery kieszenie u Ciebie, nie wytrzymały roku, nitki ze szwów zgniły.
Powiązałem to wszystko sznurkiem z jakiegoś tworzywa sztucznego i trzeci rok trzyma się to kupy, ale jak wreszcie puści, to będzie tragedia.
Głupie chinole, bo pewnie takiej produkcji były kieszenie, użyły na szwy pewnie bawełnianego sznurka, zamiast syntetyka!
sebastianrost - 2009-08-01, 20:33
| koczisss napisał/a: | | AurorA napisał/a: | w tych które testowałem po kilku miesiącach puściły szwy. Ale można by po prostu dać czarną włókninę ogrodnicza by zamaskować ta folię.
Obecnie oczko mi się nie podoba. |
Właśnie, kiedyś kupiłem cztery kieszenie u Ciebie, nie wytrzymały roku, nitki ze szwów zgniły.
Powiązałem to wszystko sznurkiem z jakiegoś tworzywa sztucznego i trzeci rok trzyma się to kupy, ale jak wreszcie puści, to będzie tragedia.
Głupie chinole, bo pewnie takiej produkcji były kieszenie, użyły na szwy pewnie bawełnianego sznurka, zamiast syntetyka! |
Pewnie w Chinach mają inną wode i szwy wytrzymuja
darek653 - 2009-08-01, 22:16
Ta folia faktycznie bije po oczach.Jakbym widział swoje pierwsze oczko z niebieską folia.Też byłem krytykowany za taki wybór koloru.
Krytyka nie poszła na marne, przy rozbudowie oczka kupiłem już czarną folie.
W twoim przypadku zrobiłbym tak.
1.Zdjąłbym wszystkie kamienie okalające oczko.
2.Zaznaczyłbym poziom do którego dochodzi woda.
3.Spuściłbym wode- około 30cm
4.Zrobiłbym dodatkową małą półke, gdzieś 15cm
5.Na tej półce ułożyłbym jakieś mniejsze otoczki
6.Reszta kamieni poszłaby na docisk folii tak jak masz teraz ułożone
Sprawa tylko jedna czy dużo folii masz na zakładkę.
Jeśli tak to brałbym się do pracy...
Pozdr.Darek
czarnk - 2009-08-02, 16:47
dzieki bardzo, no wlasnie chodzi oto ze w niektórych miejscach moze byc tej folii za malo. od jutro zaczynam poprawiac oczko
A#O - 2009-08-02, 19:02
Chyba nie na tyle mało, aby nie dało się jej przesunąć o średnicę typowego kamienia - kilkanaście cm. Widać, że folia wszędzie wystaje wysoko ponad wodę. Po przebudowie - nie musi.
czarnk - 2009-08-21, 08:40
oczko juz troche zmienione, niedlugo wrzuce zdjecia , jakiego iglaka byscie polecili aby sie płożył po kaskadzie i skalniaku ?
AurorA - 2009-08-21, 15:10
Wiltonii lub procumbens.
czarnk - 2009-09-05, 07:44
Oczko troszke zmienione, następne prace chyba dopiero na wiosnę. Jak moje Lilie sie rozrosna to mam nadzieje ze woda zrobi sie troche czystsza bo narazie jest za mocno naslonecznione. Wiecej fotek dorzuce kiedy indziej (problem z kablem)
[/URL]
Radek G. - 2009-09-05, 08:03
Witam. Widać dużą poprawę w stosunku do pierwszych zdjęć. Ja również mam oczko mocno nasłonecznione, a woda jest czysta. Sadź jak najwięcej roślin.
PS. Nie chcę Cię zmartwić, ale te rollerbolery wytrzymają max. 2 lata. Znam to z własnego doświadczenia.
krzysm - 2009-09-07, 07:11
| Radek G. napisał/a: | | Nie chcę Cię zmartwić, ale te rollerbolery wytrzymają max. 2 lata. Znam to z własnego doświadczenia. |
Chyba okropnie agresywna glebę macie tam u siebie
Moje najstarsze, wkopywane pięć lat temu jeszcze się nie rozpadły.
Jak chcę aby wytrzymały dłużej to je maluję jakimś impregnatem i staram się trochę zdrenować ziemie wokół nich. Więcej piasku i żwiru powoduje, że woda tam nie stoi długo.
alibaba - 2009-09-07, 15:25
Widać że folie zamaskowałeś teraz wygląda fajnie
czarnk - 2009-09-07, 17:27
dzieki , chce teraz posadzic kilka roslin wokol oczka aby ladnie plozyly sie po kamieniach wokol oczka. Polecicie jakies ? najlepiej takie ktore by przezimowaly , a plotek mysle ze bedzie jeszcze najwyzej rok. Siostrzenica juz bedzie starsza hehe
sebastianrost - 2009-09-07, 21:56
| czarnk napisał/a: | dzieki , chce teraz posadzic kilka roslin wokol oczka aby ladnie plozyly sie po kamieniach wokol oczka. Polecicie jakies ? najlepiej takie ktore by przezimowaly , a plotek mysle ze bedzie jeszcze najwyzej rok. Siostrzenica juz bedzie starsza hehe |
Ja bym proponował tojeść rozesłaną
czarnk - 2009-09-26, 09:03
Moge wstawic juz teraz wszystkie lilie na glebokosc okolo 1 m ? Mam kilka lili z malymi jeszcze liscmi i nie wiem czy jak wstawie teraz to na wiosne odbija ?
AurorA - 2009-09-26, 13:27
Najwyżej dasz wiosną znów płycej jakby słabo rosły.
czarnk - 2009-09-28, 17:07
Rybki juz nie chca jesc, woda w oczku ma juz tylko 12 stopni. Przestac wrzucac juz karme ? czy jeszcze za wczesnie ?
leszek50-57 - 2009-09-28, 18:12
O ile będą podpływały pod lustro wody to można karmic,
ale trzeba patrzec,by zjadały to co się posypie.
poz.Leszek
-------------
alibaba - 2009-09-28, 19:45
Moje też tylko wieczorem jedzą, kupiłem im tą jesienną karmę do plus 8 st. W dzień to sie potrafią tak pochować że nawet w moim mikro oczku ich nie widać nigdzie
JAREK G - 2009-09-28, 19:45
Ogranicz karmienie, ale jeszcze nie przestawaj dopóki woda nie spadnie poniżej 10*C chyba że ryby już u Ciebie całkowicie przestały żerować Możesz jeszcze przejść na pokarmy lekkostrawne
taniw - 2009-09-29, 08:29
| czarnk napisał/a: | | Rybki juz nie chca jesc, woda w oczku ma juz tylko 12 stopni. Przestac wrzucac juz karme ? czy jeszcze za wczesnie ? | Jak będzie ew. trochę cieplej to możesz spróbować troszeczkę im karmy wsypać . Jak nie będą jadły to zostaw je w spokoju .
czarnk - 2009-10-17, 08:44
Mam w oczku palki miniaturowe, nie wiem czy powinienem ja na zimę przestawić głębiej czy zostawić tak jak stoją około 20cm
sebastianrost - 2009-10-17, 09:05
| czarnk napisał/a: | | Mam w oczku palki miniaturowe, nie wiem czy powinienem ja na zimę przestawić głębiej czy zostawić tak jak stoją około 20cm |
zostaw ja i nie ruszaj
czarnk - 2009-11-04, 08:47
Musze szybko kupic napowietrzacz mozecie mi doradzic jaki ? oby nie byl za drogi ,
Elendil - 2009-11-04, 09:37
Ja mam Hailea 9602. Pompuje jak ta lala a cena przystępna. Mimo stałego mrozu od kilku dni, żadnych zacięć i problemów.
melek - 2009-11-04, 16:07
| czarnk napisał/a: | Musze szybko kupic napowietrzacz mozecie mi doradzic jaki ? oby nie byl za drogi , |
Sera air 275 lub 550. Znajdziesz je w sklepiku Aurory. Tą pierwszą mam 3 zimę i wszystko jest
czarnk - 2009-11-05, 16:34
Hailea 9602 Czy ten napowietrzacz ma stac w pomieszczeniu czy moze koło oczka ? Lepiej kupic Hailea 9602 czy Sera Air 275 R ?
sebastianrost - 2009-11-05, 18:30
| czarnk napisał/a: | | Hailea 9602 Czy ten napowietrzacz ma stac w pomieszczeniu czy moze koło oczka ? Lepiej kupic Hailea 9602 czy Sera Air 275 R ? |
Sera jest to marka istniejąca od lat na rynku i przetestowana przez forumowiczów już nieraz była o tym mowa
Napowietrzacz lepiej aby stał koło oczka mniejsze skraplanie wody w wężykach tu masz link do tego tematu http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=29 oraz http://forum.oczkowodne.net/viewtopic.php?t=671
melek - 2009-11-05, 23:46
Bierz serę 275, w razie ew. awarii możesz bezproblemowo wymienić membarany co może byc utrudnione w tej pierwszej podanej przez Ciebie
A tu przykład montowania: http://forum.oczkowodne.n...r=asc&start=150
czarnk - 2010-01-10, 19:34
Dzisiaj oczko z rana całe zasypane, przerębel ledwo widać. Musiałem się pochwalić moim wilkiem haha
Oczko wiosna powiększam i zmieniam folię. Juz sie nie moge wiosny doczekac az wkoncu bede mogl zmieniac moje oczko
[ Dodano: 2010-01-11, 16:08 ]
Powinienem odśnieżać oczko ? czy zostawić zasypane ?
czarnk - 2010-04-10, 07:00
Zaczynam przebudowę oczka i mam kilka pytań. Chce zmienić folie na czarną zrobić półki na rośliny oraz trochę powiększyć. Jaka grubość folii będzie odpowiednia ? 0,7mm powinno wystarczyć ? muszę wylać cala wodę i tutaj mam problem ponieważ oprócz ryb które będą przechowywane te kilka dni w zbiorniku 200 l, w oczku są jeszcze żaby i inne stworzenie i co z nimi ? pod folię daje siatkę zbrojeniową glinę stare dywany no i stara folia będzie pod nową.
Ludwig - 2010-04-10, 13:20
| czarnk napisał/a: | | 0,7mm powinno wystarczyć ? |
Pewnie ,że starczy. Chodzi Ci o folie PCV ?
| czarnk napisał/a: | | muszę wylać cala wodę i tutaj mam problem ponieważ oprócz ryb które będą przechowywane te kilka dni w zbiorniku 200 l |
Ja mam trochę inny sposób. Kupiłem basen chyba 2mx2m 35 cm głęboki w kształcie koła. Po promocyjnej cenie w Praktikerze o ile się nie mylę za 24,99 zł. To nie dużo a ryby czują się dobrze i mogą tam przebywać spokojnie kilka dni bez żadnych obawa. A co do żab jaki Ci na nich tak zależy też możesz je tam wrzucić lecz pewnie i tak uciekną . Swoją drogą i tak z powrotem przywędrują do twojego oczka.
| czarnk napisał/a: | | pod folię daje siatkę zbrojeniową glinę stare dywany no i stara folia będzie pod nową |
Dodatkowa ochrona zawsze się przyda więc to bardzo dobry pomysł.
Pozdrawiam
Elendil - 2010-04-10, 15:09
| czarnk napisał/a: | | 0,7mm powinno wystarczyć |
Ja mam taką PCV 0,7mm czarną i jest
czarnk - 2010-04-11, 07:16
| Ludwig napisał/a: | | Pewnie ,że starczy. Chodzi Ci o folie PCV ? | tak chodzi o PCV , z tym basenem dobry pomysł, już wczoraj pożyczyłem od siostrzenicy . W tym tygodniu mam nadzieje ze prace ruszą. Szkoda ze aż tyle kasy trzeba będzie wydać na rośliny
Ludwig - 2010-04-11, 08:52
| czarnk napisał/a: | Szkoda ze aż tyle kasy trzeba będzie wydać na rośliny |
Nie koniecznie trochę roślin można kupić a trochę nazbierać w pobliskich bagnach. Zawsze sie trochę zaoszczędzi.
duzers - 2010-04-11, 09:45
słuszna uwaga
czarnk - 2010-05-03, 13:10
Planuje kupić coś na zielona wodę. Nie wiem co wybrać dokładnie Tetra Pond Algorem czy TetraPond CrystalWater ? Co polecacie ?
AdrianJ - 2010-05-03, 13:19
Algorem jest na glony a CrystalWater na krystaliczną
Vanka - 2010-05-05, 18:34
I jak rozbudowa?
Ruszyłeś już coś czy czekasz na mój koniec
czarnk - 2010-05-05, 19:49
Na razie czekam na koniec matur ale dziękuje za troskę , w sumie dobrze się składa bo matury napiszę i Ty w końcu nazbierasz kamieni ( przepraszam że na "ty" ale nie wiem jak się zwracać do osób troszkę starszych ode mnie na forum ale widzę ze inni na "ty" to sobie pozwoliłem:)). Na razie znoszę rośliny ale chciałbym zacząć już w ten weekend. Wtedy od razu wrzucę zdjęcia
Vanka - 2010-05-05, 19:52
| czarnk napisał/a: | | inni na "ty" to sobie pozwoliłem |
I bardzo dobrze
No to trzymam kciuki za maturę i za rozbudowę
i nie dziękuj
czarnk - 2010-05-05, 19:55
I nie dziękuję , a jak sklejenie folii się udało ? Bo u siebie znalazłem dziurę i chciałbym ja skleić, ale słyszałem że nie ma to sensu.
Vanka - 2010-05-05, 20:03
| czarnk napisał/a: | | a jak sklejenie folii się udało |
Jeśli mała dziura to spokojnie możesz kleić.
czarnk - 2010-07-07, 07:57
Po dłuższej przerwie wstawiam aktualne fotki, oczko miało być przebudowywane łącznie ze zmianą folii na czarną. Jednak z braku kasy muszę na razie moje plany odłożyć. Dosadziłem troszkę roślin. Obecne ryby w moim oczku to karp koi, 1 orfa ) i 8 karasków. 3 nowo narodzone w moim oczku już wybarwione Na zdjęciach tego nie widać ale widoczność do dna.
Vanka - 2010-07-07, 08:39
A mi się Twoje oczko bardzo podoba
czarnk - 2010-07-07, 09:28
Dziękuje bardzo Ja nie mogę przeżyć tej niebieskiej folii. Ale na razie brak kasy na zmianę. Mam też fajne miejsce na strumyk ale to w przyszłości.
czarnk - 2014-05-30, 12:57
Witam, po dłuższej przerwie Oczko delikatnie się zmieniło, zmieniłem folię na czarną i dosadziłem troszkę roślin. Obecnie w oczku jest jeden karp KOI, kilka karasi, około 10 traszek i masa żab . Kaskada chwilowo nieczynna, powoli będzie przebudowywana. Mam zamiar w końcu zabrać się za strumyk, ale ciągle mało czasu .
rewi - 2014-05-30, 13:36
Oczko wygląda jak w pełni lata, lilia piękna. Moje mają jeszcze czerwone liście
Raffaello - 2015-03-01, 22:38
witam fajne oczko
|
|