Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Technika - filtr naturalny przed kaskadą

ewa535 - 2009-06-26, 10:42
Temat postu: filtr naturalny przed kaskadą
Planują tuż przed wylotem wody na kaskadę postawić pojemnik o wys. 40 cm śred.36 cm.
wypełnić go 1. żwirem 2. workami raszlowymi 3. mata kokosową . Z pojemnika woda fajnym ujściem przelewałaby sie na kaskadę.
I teraz mam pytanie:
1.Czy lepiej doprowadzić wode z pompy do dna pojemnika a woda czyściłaby się "do góry" i przelewała na kaskadę?
2. Czy doprowadzić wodę z góry pojemnika i siła grawitacji przelewałaby sie przez te warstwy w dół, a dołem wyjście wody na kaskadę?

Pytam bo na forum widziałam obydwie opcje w takich prostych filtrach samoróbkach(ale również w gotowych)
Która wersja jest właściwsza? Obydwa rozwiązania dosyc łatwo u mnie mozna zastosować.

Poza tym kolejność warstw też bedzie inna w obydwu przypadkach.

I proszę o opinię czy te warstwy dobrze wykombinowałam?

Dodatkowo w oczku będzie działał filtr korzenny - zasilany wodą z bocznego węża pompy.

Ale w sumie to grubsze ujście z pompy tez bym chciała oczyścic , bo denerwuja mnie zazielenione kamienie na kaskadzie ( a nie piaskowce tylko granity !)

Z góry wielkie dzięki za pomoc. :victory:

Moze komuś taki pojemnik tez sie przyda ( szary z pokrywą i cena tylko 5 zł - POJEMNIKI 30 LITROWE PLASTIKOWE Z POKRYWĄ, TANIO - tak sie nazywa na piopularnym portalu co nie można mówić)
:pa: :pa: :pa:

ontario_ab - 2009-06-26, 11:42

bezpieczniej będzie zasilić od dołu bo nie ma problemu z przelaniem filtra i ubytkiem wody,

Mam wodę z filtra puszczoną na kaskadę i to w solidnym tempie, a kamienie i tak zielone, nie wiem czy tego unikniesz. W zasadzie po wstawieniu filtra przed kaskadę nie czyściłem kaskady... muszę to zrobić i zobaczymy.

ewa535 - 2009-06-26, 12:00

Dzięki,
a wtedy jak byś te warstwy zaproponował, co po czytm najlepiej?

ontario_ab - 2009-06-26, 12:21

mój filtr to od dołu: ruszt ze skrzynki po piwie wypełniony szczotkami z filtra max1 (te długie czarne szczotki), potem mata kokosowa, następnie keramzyt i w nim kostka z napowietrzacza tetra400, na keramzycie złoże wyjęte z maxi1 czyli biobale i skałka. Na samej górze 3 maty kokosowe dociśnięte kamieniami.
ewa535 - 2009-06-26, 13:17

Aż tyle? :-o
ale ja mam na upchanie tego wszystkiego 40 cm wysokości !!!
a własciwie 35 cm , jesli ten wylew ma byc odrobinke niżej (zeby sie nie przelało dookoła tylko jakimś wyjsciem).
I nie mam wkładów ze starych filtrów , bo nigdy nie kupowałam i dlatego,że nie mam zamiaru to sama robię.
JAkbyś upchał i po ile cm. jeślibyś miał:
keramzyt
żwir, żwirek, kamienie
worki raszlowe (podobno lepsze jak szczotki)
maty kokosowe
(takimi rzeczami mogę dysponować)

ontario_ab - 2009-06-26, 14:55

daj tylko: mata keramzyt mata...
mata oczyści mechanicznie, a keramzyt biologicznie (o ile to jest istotne bo biologicznie wodę oczyści Tobie filtr ten korzeniowy więc nie wiem czy jest sens)
ja bym dał samą matę, ten piasek, żwirek odpuść - duża waga i tylko rozpycha zbiorniki filtrujące)

leszek50-57 - 2009-06-26, 20:42

Ewa ja też bym zrezygnował z piasku i żwiru,wystarczy mata lub gąbka
i keramzyt do utrzymania bakteri,bo resztę robi filtr korz-geb. ;)

poz.Leszek
-------------

JAREK G - 2009-06-26, 22:11

Nitkowych na kaskadzie nie unikniesz im czyściejsza woda tym ich więcej :P Jak dasz keramzyt to będziesz musiała dać jakiś balast bo keramzyt wypływa
szopen - 2009-06-27, 17:28

Jak napisał Ontario, na keramzyt ,ażeby nie wypływał dałbym matę kokosową, albo poskładany worek raszlowy na którym umieściłbym ruszt z siatki plastikowej po czym obciążył bym to wszystko niewielką warstwą drobnych kamyczków. A może jeszcze wygodniej byłoby umieścić keramzyt w małym worku raszlowym, takim w jakich sprzedają np. cebulę.

Pozdrawiam Antoni !!

ontario_ab - 2009-06-27, 20:11

ja właśnie zamierzam przełożyć keramzyt, biobale i skałkę w worki raszlowe (każdy materiał osobno, choć i tak to nie ma znaczenia ;)

mam tylko kłopot bo sprzedają u nas za 16 pln 100 szt.. tanio ale po co mi aż tyle

leszek50-57 - 2009-06-27, 20:18

Zrób sobie sam z firan lub kup w sklepie zoologicznym ;)

poz.Leszek
--------------

ontario_ab - 2009-06-27, 20:23

z firany ? :bum: moja żona tego nie słyszała... ja chcę jeszcze żyć ... :bum:
w castoramie dostane takie worki na sztuki ??

leszek50-57 - 2009-06-27, 20:52

Nie chcę się narazic twojej żonie ,Arek ja myślałem o starych
firanach teściowej.HE ;)

poz.Leszek
--------------

ontario_ab - 2009-06-27, 20:57

a wracając do tematu to nie wiem czy jest sens by Ewa wrzucała w ten filtr keramzyt i w ogóle złoże biologiczne, skoro tą funkcję pełni filtr gleb/korz
ewa535 - 2009-06-28, 08:43

16 zł to bardzo tanio, wato wtedy kupić 100 i mieć na zapas
A inne zastosowania takich worków (jesli są takiego formatu jak na ziemnieki-duze)
1. można latem przechowywać tam zimowe sprawy typu :rekawiczki,szaliki,czapki i do pawlacza (przewiew!) podobnie inne ciuchy np. letnie na zimę
(robię z tego forum -poradnig dla żon 8) (które pozdrawiam) :pa:
2. my w tym trzymamy porąbane drewno do kominka ( łatwiej chwycić taki worek i do domu niż wybierac i układać jak za oknem minus mocno)
A poza tym ktoś na forum pisał ,że w jeden taki worek pakuje 50 (wcale to nie duzy pakunek jak są złożone) i to dopiero extra warstwa filtracyjna ! :yahoo:

ewa535 - 2009-06-28, 08:47

ontario_ab napisał/a:
a wracając do tematu to nie wiem czy jest sens by Ewa wrzucała w ten filtr keramzyt i w ogóle złoże biologiczne, skoro tą funkcję pełni filtr gleb/korz

Arek masz rację, tylko zanim taki filtr zacznie spelniac swoja funkcję tzn, zanim rośliny sie dobrze ukorzenią to chyba troche czasu minie a poza tym to przez ten filtr bedzie przepływac tylko część wody , bo bocxznym wezem pompy-1/2 cala (bo ma być powolna filtracja ytak? a głowny 3/4 cala idzie na kaskadę - dlatego tez chciałam to ujście jakoś trochę czyscic.]

ontario_ab - 2009-06-28, 19:30

no fakt, taki filtr zgłasza gotowość po oczyszczania wody w pełni po jakimś czasie (długim raczej)...

duży masz ten filtr przed kaskadą ?
miałem do niedawna taki mały filtr (MAXI1 firmy aquael) i najlepiej sprawdzała się wersja po przeróbce na: biobale i skałka, a na tym 2 maty kokosowe (wyliczając od dołu). Było w nim zraszanie od góry. Ma 1 wadę co tydzień czyszczenie. Gwarantem klarowności wody będzie jednak lampa UV, której to zasług nie przestanę chwalić.

ewa535 - 2009-06-30, 23:42

dopiero planuje go zrobić w pojemniku 30 l. - w drodze z aledrogo za 5 zł ! :-o
ontario_ab - 2009-07-01, 08:43

Jeśli mogę doradzić to zdecydowanie weź zbiornik z płaskimi ściankami, a nie okrągły. Będzie zdecydowanie łatwiejszy montaż zasilania i odpływów. Łatwiej też docinać prostokątne maty, a nie kółka.
Ścianki zbiornika nie mogą być przejrzyste.

AurorA - 2009-07-03, 22:19

ewa535 napisał/a:
ontario_ab napisał/a:

filtr glebowo korzeniowy ma wyłapać azotany które powstają właśnie w złożu biologicznym filtra - w strumieniu nie będzie to tak efektywne jak w filtrze

ewa535 - 2009-07-07, 11:22

KOchani,
mimo stosowania kwasnego torfu (już dwa razy),
trigera3 -na poczatku oczka w maju,
zatopionych kołków brzozy
sporej ilosci roslin :
4 wielkie kepy żabieńca
7 wielkich kęp situ
3 kepy tataraku trawiastego
3 wielkie pałki
35 kosaćców
4 wielkie kepy kaczeńca
sporo wierzbownicy
nieapominajka wodna - 2
4 wielkie kępy manny
5 doniczek mięty (w każdej po 20 sadzonek)
1 doniczki -przetacznika bobownika ( 10 sadzonek)
3 lilie ( w tej chwili 15 lisci łacznie)
WODA JEST MĘTNA !!!! ( Po wspomnianych akcjach z torfem i kołkami brzozy robił sie niesamowitry klar ale teraz wszystko przepadło. A przecież roslin przybyło i wszystkie cudownie rosną !!!

działa filtr przepływowy - na dnie kulki białe z Castoramy potem dwie warstwy gabki potem maty kokosowe

A TERAZ DO BUTELKI PRZED KASKADĄ dałam worek raszlowy wypełniony keramytem a na koniec rury jeszcze skarpetkę.

CZY TO COŚ DA ??
czekam na preparat na glony od Arka
czy zanim przybedzie ,uratuje w ten sposób oczko przed zaglonieniem?
RAtunku :((

ontario_ab - 2009-07-07, 11:27

jakbym widział siebie 2 lata temu :)
dokładnie to samo...
Ewa zrób normalny filtr przelewowy, mój po 3 tygodniach dojrzał i mam czyściutko aż miło patrzeć, przepis jest prosty, już pisałem, koszty znośne no i zawsze jak chcesz to UV i klar w mig :)
FIltr taki jak masz wszystko pod ręką budujesz max. 2h

ewa535 - 2009-07-07, 11:34

Chyba dojrzałam (i moje oczko też) do lampy uv. Jest jakis temat temu poswiecony -jaka najlepsza i najtansza czy mozna sie tu poradzic
ontario_ab - 2009-07-07, 11:40

temat jest więc poczytaj,
ja mam lampę AQUAEL od Aurory jeśli dobrze pamiętam 11W;
im większa tym lepiej...

lepi - 2009-07-07, 12:56

ewa535 napisał/a:
Chyba dojrzałam (i moje oczko też) do lampy uv. Jest jakis temat temu poswiecony -jaka najlepsza i najtansza czy mozna sie tu poradzic

Lepszość lamp polega chyba tylko na ewentualnych ułatwieniach w ich czyszczeniu, no i na niezawodności (oczywiście nie mówię o żarnikach).
Są fajne lampy Oase seria Biotron, ale są bardzo drogie.

Żarniki - philips, osram - te są raczej w droższych lampach, w tańszych - daleki wschód...

Ja mam bardzo tanią lampę aquanurtu (Lazur 72W)... W poprzedniej (36W) w drugim roku eksploatacji padł "zasilacz", podobnie miałem z oświetleniem aquael - to w sumie "ta sama półka"...

Tobie wystarczy 11W, jak chcesz zaszaleć to 18W. Zwróć tylko uwagę na średnicę przyłączy, bo wiele lamp 11 i 18W ma wejście stopniowane od 3/4", ale nie dam głowy, czy wszystkie, no i zwróć uwagę na gwarację...

Chemii na glony nie wlewaj!!! Kup lampę i podłącz przed filtr....
lepi

ontario_ab - 2009-07-07, 13:18

i tym sposobem koleżanka może być szybko w gronie szczęśliwców cieszących się czystą wodą o każdej porze roku
iwosek - 2009-08-10, 22:04

Temat juz troche pewnie nie aktualny, ale nadrabiajac zaleglosci trafilem,
powiedzcie mi po kiego czorta wam te wszystkie lampy ?
Ewa, wywal te wszystkie ulepszacze, przestań karmić rybki, albo ogranicz karmienie do cieszenia sie ich widokiem, przetrwaj jakos ten rok, a w nastepnym zobaczysz co znaczy czysta woda, dzieki sporej ilosci roslin ;)
Ewentualnie - dodaj napowietrzacz,

ontario_ab - 2009-08-10, 22:09

Co do lampy jak nie ma pośpiechu to bym się zgodził, ale nie karmić to już nie bardzo...
Zależy jakie ma się ryby, spróbuj nie karmić koi!
Ryby dobrze karmione lepiej przetrwają zimę, mniej będą chorować, ładniej się wybarwią i nie wytrzebią zieleniny w oczku...

iwosek - 2009-08-10, 22:26

Ok racja,
ale zobaczmy to z innej strony natury,
Kto karmi ryby w stawach i naturalnych siedliskach ? nikt,
kto filtruje wode w naturalnych stawach bajorkach ? nikt,
a i ryby tam sa zdrowe i przezimują, a woda jest super,
Rosliny zawsze robia swoje, a rybki na dnie maja lepsze żarcie niż to zrobione dla nich przez najlepszego kucharza,
Ochotki, rureczniki, larwy komarow, rozwielitki i inny zooplantkon, ponadto rosliny i inne mniejsze lub wieksze male co nieco,
A co do filttracji, moje oczko nigdy nie mialo jej, dzisiaj nie wiem co to metna, brudna zielona woda, w tym roku nie padła mi zadna rybka, a warto dodac ze na jesien - mialem w oku przyduche - nawet po takim szoku ekosystem stanal na nogi i osiagnal rownowage,
przyczyny ?> rosliny roslini i jeszcze raz rosliny, a rybki karmione sa tylko od okazji, jak ktos sobie o nich przypomni - czy narzekaja ?> po ilosci nowego pokolenia, mysle ze nie

JAREK G - 2009-08-10, 23:02

iwosek napisał/a:
Kto karmi ryby w stawach i naturalnych siedliskach ? nikt,
kto filtruje wode w naturalnych stawach bajorkach ? nikt,
Mateusz oczko to nie staw :P Widziałeś kiedyś naturalny staw ( z folii ) wielkości Twojego oczka z tyloma rybami na metr sześcienny wody
iwosek - 2009-08-10, 23:07

Nie - ale nie o to mi chodzi,
Chodzi o to ze mozna odtworzyc srodowisko naturalne i osiagnac rownowage biologiczna innymi sposobami jak filtry pompy uvki slomy torfy i inne kolki brzozy

darek653 - 2009-08-11, 06:32

iwosek, Podzielam twoje zdanie,natura sobie pomoże.Trzeba tylko cierpliwie poczekać
na równowagę biologiczną.Oczywiście filtry pomagają,ale moim zdaniem w kilku procentach.
Widziałem "zaniedbane" oczko wodne około 3000 L na działce niedaleko mojej.
Właściciel wyjechał z rodziną za granice i nikt sie tym oczkiem nie zajmował.
Wrócił po pół roku (od niego właśnie mam kilka karasków i pare roślin) i zlikwidował stawik.
Na własne oczy widziałem wodę i aż mnie zamurowało-KRYSZTAŁ.Żadnych filtrów,żadnej techniki.Ryby szczęśliwe w oczku "busz" roślin,sporo narybku.
Nikt tych ryb nie karmił,przezimowały bez problemu (oczko mialo h-około 1m).
Śmiać się troche chce z naszych problemów-jaka lampa uv,jaki filtr,napowietrzenie,ile razy karmić rybki,czy dawać torf,czy chemie..itp.
Ja sam też im więcej czytam zastanawiam się czy tych wszystkich problemów nie wyolbrzymiamy i nie chcemy stworzyć idealnego-WYJAŁOWIONEGO przez lampy UV naszego kochanego zbiorniczka.
Jak wszyscy piszą ROŚLINY,ROŚLINY i jeszcze raz ROŚLINY one za nas zrobią wszystko.Pozdrawiam.Darek

Organ18 - 2012-08-17, 14:53

Mam pytanie mam filtr przed kaskadą i mam problem to już drugi taki problem , a mianowicie w filtrze pojawiła się piana : Na gąbkach oraz na kulkach czy to sprawka płynu na glony ?? bardzo proszę o odpowiedź :bum: