| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Budujemy oczko wodne - Otoczaki
Szymon871 - 2009-05-19, 08:34 Temat postu: Otoczaki Wita, przeczytałem chyba wszystkie posty dotyczace podłoża, i wiem ż enie można go wysypywac m.in. pisakiem.
Ale czy niewygladałoby naturalnie ułozenie dna oczka w miarę dużymi otoczakami (dużymi i i mnijeszymi )
Mozmaby nimi zamaskowac folię, a także donice. Otoczaki mają od jakichś 5 cm śednicy to 20. Mam tego pełno.. więc mam w czy wybierać...
Rejzer - 2009-05-19, 09:50
Pewnie masz jasną folie? Z czasem zarośnie glonami skoro mówisz o maskowaniu ;p
Szymon871 - 2009-05-19, 10:11
w sumie to jeszcze nie mam nic, dopiero gromadze informacje^^
Budowa niedługo ruszy
No folia pewnie czarna będzie... mam nadziję, że taką dostanę w Prakti albo Castoramie.
A jeszcze jedno pytnie, taki mały off top.
Lepiej sadzić rośliny w jucie z substratem, czy w doniczce z substratem?? Jezeli juta sie rozłoży to czy substrat nie zanieczyści wody?
Rejzer - 2009-05-19, 10:55
Tez jestem na tym etapie ale oczko już wykopane, zmierzone i gromadze materiały. Byłem wczoraj w castoramie w Kraku. Mają folie podobno do oczek w cenie około 8,90 m2. Wyglada na niezła , gumowa itp ale nie jest to pcv czyli moze sie niszczyc od mrozu i słońca.
Co do doniczek stawiam na te takie siatkowane i narazie roślinki które w takich doniczkach muszą byc będą. A roslinki ktore mają ekspansywny system korzeniowy to trzeba je będzie zanurzyć w substracie tylko potem kłopot z czyszczeniem oczka jak wysypię taki substrat dlatego obtoczę go kamieniami i powieksze półkę dlatego tez sie przyłączam do pytania. Ale tez zobaczymy co sie będzie dziac A otoczaki w oczku ma sporo osób wysypane z tego co widziałem w galeriach na forum .
lubek - 2009-05-19, 11:14
Ja mam u siebie w oczku roślinki w doniczkach z dziurkami, które sa wyłozone agrowłóknina i jest Agrowłóknina zapobiega wymywaniu substratu do wody.
JAREK G - 2009-05-19, 15:37
| Szymon871 napisał/a: | Ale czy niewygladałoby naturalnie ułozenie dna oczka w miarę dużymi otoczakami (dużymi i i mnijeszymi | To już jest rzecz gustu ja akurat otoczakami mam u siebie wyłożoną strefę płytką , na całość bym się nie zdecydował Lilię mam posadzone w koszykach , ale myślę o przesadzeniu między kamienie tym bardziej że system korzeniowy jest już w miarę rozrośnięty
Salmo_Salar - 2009-05-19, 16:21
| Cytat: | . Mam tego pełno.. więc mam w czy wybierać... |
Skąd bierzesz takie fajne kamyczki??
Pozdrawiam
Salmo
Szymon871 - 2009-05-19, 18:51
Z pola... mieszkam na wsi, i przed zniwami, wujek zarządza zbieranie kamolców, na polu żeby nie zniszczyć maszyn podczas prac... ^^
Salmo_Salar - 2009-05-19, 20:05
Myślałem, że z jakiejś rzeki bo mowa tutaj o otoczakach. Zatem to zwykłe kamienie polne.
Tak przejść się raz po takim polu ornym to można tyle nazbierać by wyłożyć całe dno tym. Najgorzej to zanieść
Pozdrawiam
Salmo
Szymon871 - 2009-05-19, 21:17
Na szczeście wuja dysponuje traktorem^^
|
|