Oczko wodne - forum
Forum mi³o¶ników oczek wodnych.

Ro¶liny wodne - Dziewiêciornik b³otny

Mariusz - 2009-01-20, 21:46
Temat postu: Dziewiêciornik b³otny
Od trzech lat mam k³opoty z utrzymaniem dziewiêciornika b³otnego.Czy kto¶ praktykowa³ uprawê tej ro¶liny?
AurorA - 2009-01-20, 22:12

Czy chodzi o parnassia palustris ?

Je¶li tak to ja te¿ mia³em k³opoty, to po prostu nie jest ro¶lina wodna a skalna i dobrze siê udaje w alpinariach. Nazwa ³aciñska wprowadza w b³±d, parnassie lubi± wilgoæ ale nie mokro i w wodzie szybko gin±.

Mariusz - 2009-01-20, 22:48

Tak Parnassia palustris.Widzia³em kwitn±ce ³any na 1680m.n.p.w Karpatach wschodnich w podmok³ym terenie tak bardzo mi siê spodoba³a ¿e pragn±³em j± mieæ niestety wszystkie zakupy z polskich szkólek wodnych koñcz± siê niepowodzeniem choæ wk³adam ja w miejsca wilgotne a nie zatopione,wydaje mi siê ¿e to powód ph gleby choæ sadzê w kwa¶nym torfie,ale mimo to podmaka obojêtnie.Trudny temat,a mo¿e zbudowaæ izolator ph4.5,a mo¿e to niedobór azotu b±dz innych sk³adników.Tak czy tak na dzieñ dzisiejszy jestem bezsilny.Tym razem posadzê w skalniaku przy oczku jak radzisz,a o efektach napiszê.Mariusz
AurorA - 2009-01-20, 23:11

Pod³o¿e dla parnassi powinno byæ wapienne w kwa¶nym torfie padnie. Mi w ostatnim roku te¿ sporo pad³o ale my¶lê ¿e dlatego i¿ mia³y za mokro.
Generalnie ro¶linka drobna i delikatna, ale jak j± ju¿ rozpracujesz to rozrasta siê jak na dro¿d¿ach.

Mariusz - 2009-01-20, 23:38

Pewny jeste¶ tego wapiennego pod³o¿a.
AurorA - 2009-01-21, 14:59

to informacja na podstawie literatury ("Byliny w ogrodzie skalnym" Beaty Grabowskiej i Tomasza Kubali) Autorzy pracuj± w ogrodzie Bot. w Poznaniu.
Mariusz - 2009-01-22, 04:29

Niestety nieznam tej pracy je¶li chodzi ci o ogód botaniczny Uniwersytetu im.Adama Mickiewicza to wszystko jasne,dziêki za pomoc.Mariusz.
Mariusz - 2009-01-22, 10:03

Znam natomiast ''Ro¶liny wodne i wilgociolubne''Beata Grabowska i Tomasz Kubala,gdzie parnassia palustris stawiaj± jako ro¶linê skaln±,ale nie tylko równie¿ jako b³otn±.Ja osobiscie jak ju¿ wcze¶niej wspomia³em widzia³em ³any w bardzo podmoklym terenie Chcia³bym mieæ tak± ³±kê-spróbujê znale¶æ fotki.