| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Gosi@,c o z tego będzie
Gosia@ - 2008-04-06, 10:14 Temat postu: Oczko Gosi@,c o z tego będzie Dzisiaj zaczynam budowę, drugiego większego oczka. Zabieram aparat i wrzucę zdjęcia po. Na razie przerażenie, bo brak chetnych do kopania. Oczko ma mieć 7mx5 Zbudowane będzie z foli Ergisu. Położone ma byc przy tarasie Miejsce jeszcze nie ustalone lecę wybrierać
hepik - 2008-04-06, 19:32
| Cytat: | | ma byc przy tarasie Miejsce jeszcze nie ustalone |
Znaczy...tarasu też jeszcze nie ma?
35 m kw to zdajsie już UM trzeba odwiedzić...chyba,że pełne zaufanie do sąsiadów masz.
judym - 2008-04-06, 19:58 Temat postu: Re: Oczko Gosi@,c o z tego będzie
| Gosia@ napisał/a: | Dzisiaj zaczynam budowę, drugiego większego oczka. Zabieram aparat i wrzucę zdjęcia po. Na razie przerażenie, bo brak chetnych do kopania. Oczko ma mieć 7mx5 Zbudowane będzie z foli Ergisu. Położone ma byc przy tarasie Miejsce jeszcze nie ustalone lecę wybrierać |
Wykopac samemu tak spore oczko,to albo jesteś fanatyczką oczek,albo nie zdajesz sobie sprawy z ogromu prac.Napewno będę trzymał kciuki za powodzenie tego przedsięwzięcia.
monkeymonk - 2008-04-06, 20:19
heh, 7x5 brzmi ambitnie ale nie ma podanej glebokosci. moze bedzie na pol szpadla tak na serio to moje duze oko to okrag na 5 m i 1.7 glebokosci. nie wiem czy jeszcze raz bym sie zabral za takie kopanie. a i tak mam sam piach - zero gliny, kamieni itp.
trzymam kciuki i czekam na fotki
ps. licz sie z kosztami. zaczynajac od folii (do oczek nie budowlanka), poprzez pompy, filtry, lampe uv, skonczywszy na roslinach - wszystko bedzie musialo byc najwieksze. oko to nie jest tania inwestycja
Gosia@ - 2008-04-08, 09:49
| hepik napisał/a: | | Cytat: | | ma byc przy tarasie Miejsce jeszcze nie ustalone |
Znaczy...tarasu też jeszcze nie ma?
35 m kw to zdajsie już UM trzeba odwiedzić...chyba,że pełne zaufanie do sąsiadów masz. | A, powinno sie , powino, al emam w nosie, bo na działce, w tym miejscu miałam swego czasu teren zalewowy. Na mapach jest. Powiem, ze, to naturalne i tyle. Sąsiadów mam pokojowych. Oczka nie zmierza;-)Taras jest, oczko wyszło,tfu, tfu w kształce super. Tzn, łądnie sie komponuje z okolicą tarasu. Ładuję baterię, wrzucę zdjęcia potem
Gosia@ - 2008-04-08, 09:54 Temat postu: Re: Oczko Gosi@,c o z tego będzie
| judym napisał/a: | | Gosia@ napisał/a: | Dzisiaj zaczynam budowę, drugiego większego oczka. Zabieram aparat i wrzucę zdjęcia po. Na razie przerażenie, bo brak chetnych do kopania. Oczko ma mieć 7mx5 Zbudowane będzie z foli Ergisu. Położone ma byc przy tarasie Miejsce jeszcze nie ustalone lecę wybrierać |
Wykopac samemu tak spore oczko,to albo jesteś fanatyczką oczek,albo nie zdajesz sobie sprawy z ogromu prac.Napewno będę trzymał kciuki za powodzenie tego przedsięwzięcia. | W mordę, niby sobie zdawałam, ale.....Miałam do pomocy 3 kolegów. Grill, piffo, kurczaczek, rękawiczki wszystko przygotowane. I......po samym zdjęciu darni ( miałam trawnik z rolki, juz dobrze ukorzeniony prawie wzywałam pogotowie, bo myślałam, ze na zawal mi zejdą. Fakt, sami prezesi, dyrektorzy żaden nie zaprawiony w machaniu łopatą. Efekt, ja myślałam, ze bede folie rozwijała pod wieczór, a tu nawet dziury ni ebyło, było za to wieczorem
Wczoraj sie wśiekłam, bo miałam obawy ze do Bożego Narodzenia nie zdążę i pognałam po budowlańców, robili na działce obok i, tadam, tadam, fachowcy jak złapali za szpadle, to po 3 godzinach razy 3 chłopa. oczko zaczęło wyglądać Pochodziłam ze swoja babska, aluminiowa łopata i nadawałam kształt. Dzisiaj, kosmetyka i mam nadzieje juz folia
Gosia@ - 2008-04-08, 09:57
| monkeymonk napisał/a: | heh, 7x5 brzmi ambitnie ale nie ma podanej glebokosci. moze bedzie na pol szpadla tak na serio to moje duze oko to okrag na 5 m i 1.7 glebokosci. nie wiem czy jeszcze raz bym sie zabral za takie kopanie. a i tak mam sam piach - zero gliny, kamieni itp.
trzymam kciuki i czekam na fotki
ps. licz sie z kosztami. zaczynajac od folii (do oczek nie budowlanka), poprzez pompy, filtry, lampe uv, skonczywszy na roslinach - wszystko bedzie musialo byc najwieksze. oko to nie jest tania inwestycja | Ja mam już jedno oczko to moje drugie. Beda obok siebie, ma byc tzw ogód wodny, połączony strumieniem. Folia juz zakupiona, lilie też, a ryby czekaja na przeprowadzkę. Głebokośc juz podaję, w najgłebszym miejscu jest 1 m. Najpłydsza półka 20 cm, pózniej 50 cm itą chyba pogłebie do 80 cm. Dzisiaj jeszcze bede dumała
monkeymonk - 2008-04-08, 11:02
| Gosia@ napisał/a: | | Ja mam już jedno oczko to moje drugie. Beda obok siebie, ma byc tzw ogód wodny, połączony strumieniem. Folia juz zakupiona, lilie też, a ryby czekaja na przeprowadzkę. Głebokośc juz podaję, w najgłebszym miejscu jest 1 m. Najpłydsza półka 20 cm, pózniej 50 cm itą chyba pogłebie do 80 cm. Dzisiaj jeszcze bede dumała |
to fajnie, ze wiesz co robisz. tez mam dwa oczka polaczone strumieniem. mam nadzieje, ze nie obrazilas sie za ten dowcip o glebokosci
z przeprowadzka ryb nie spiesz sie tak bardzo. paradoksalnie pewnie im lepiej w tym mniejszym oku ze znana im woda.
Gosia@ - 2008-04-08, 11:21
| monkeymonk napisał/a: | | Gosia@ napisał/a: | | Ja mam już jedno oczko to moje drugie. Beda obok siebie, ma byc tzw ogód wodny, połączony strumieniem. Folia juz zakupiona, lilie też, a ryby czekaja na przeprowadzkę. Głebokośc juz podaję, w najgłebszym miejscu jest 1 m. Najpłydsza półka 20 cm, pózniej 50 cm itą chyba pogłebie do 80 cm. Dzisiaj jeszcze bede dumała |
to fajnie, ze wiesz co robisz. tez mam dwa oczka polaczone strumieniem. mam nadzieje, ze nie obrazilas sie za ten dowcip o glebokosci
z przeprowadzka ryb nie spiesz sie tak bardzo. paradoksalnie pewnie im lepiej w tym mniejszym oku ze znana im woda. | Spoko, spoko zaraz wrzuce zdjecia
judym - 2008-04-08, 12:51
Jak czytam twoje posty to wychodzi z nich samo życie.Są ludzie do myślenia i rządzenia i muszą byc ludzie do ciężkiej roboty.Przy kopaniu oczka w plecki troszkę wchodzi Czekam na fotki.
Gosia@ - 2008-04-08, 17:41
| judym napisał/a: | Jak czytam twoje posty to wychodzi z nich samo życie.Są ludzie do myślenia i rządzenia i muszą byc ludzie do ciężkiej roboty.Przy kopaniu oczka w plecki troszkę wchodzi Czekam na fotki. | Powiem Ci tak, nie wiem jak Jarek, to zrobił, ale oczko 7x5, to kawał, naprawdę kawał roboty można mieć serdecznie dosyć. Wczoraj budowlańcy zrobili generalnie wykop. Dzisiaj wizja mnie sie zmieniła, tzn, ukłąd półek i mąż kolejne taczki wozi. jeden kolega skończył z kontuzja barku, a drugi nabawił się wstretu do robót ziemnych, na lata jak twierdzi. Oj, okupione potem bedzie, to moje oczko. Jutro mam nadzieję, juz folia. Modle się, by deszcz nie spadł
Adalbert - 2008-04-08, 17:58
A nie za zimno na folię? U mnie nawet słońca na lekatrwo
JAREK G - 2008-04-08, 18:10
| Cytat: | | Powiem Ci tak, nie wiem jak Jarek, to zrobił, ale oczko 7x5, to kawał, naprawdę kawał roboty | Wstyd się przyznać ale jak już pisałem u siebie w galerii większość prac ziemnych zrobiłem z ojcem ( 45lat pracy szpadlem i łopata i co jak co ale w tym jest mistrzem dzisiaj to już chyba nie ma takich ) z czego ja bardziej dyrygowałem i rządziłem a ojciec kopał Niestety ale kopać też trzeba umieć choć na oko wydaje się to prosta czynność ,sam bym się pewnie zajechał a ojcu poszło jak po maśle choć jest prawie 30 lat odemnie starszy
Gosia@ - 2008-04-08, 18:13
| Adalbert napisał/a: | A nie za zimno na folię? U mnie nawet słońca na lekatrwo | Zimnojak cholera. Przemoczyłam buty i skarpetki. Folia się rozgrzewa w pomieszczeniu z koloryferem na maxa nastawionym. Nie mam wyjścia, muszę kłaść folię, bo jak spadnie deszcz, to zrobi masakre z moimi z trudem modelowanymi pólkami
Gosia@ - 2008-04-08, 18:15
| JAREK G napisał/a: | | Cytat: | | Powiem Ci tak, nie wiem jak Jarek, to zrobił, ale oczko 7x5, to kawał, naprawdę kawał roboty | Wstyd się przyznać ale jak już pisałem u siebie w galerii większość prac ziemnych zrobiłem z ojcem ( 45lat pracy szpadlem i łopata i co jak co ale w tym jest mistrzem dzisiaj to już chyba nie ma takich ) z czego ja bardziej dyrygowałem i rządziłem a ojciec kopał Niestety ale kopać też trzeba umieć choć na oko wydaje się to prosta czynność ,sam bym się pewnie zajechał a ojcu poszło jak po maśle choć jest prawie 30 lat odemnie starszy | Szacunek dla taty. U mnie budowlańcy powiedzieli, że jakby wiedzieli, że to tyle kopania, to by sie nie zdecydowali. Trzech, młodych, silnych chłopaków, co na codzień kopia fundamenty
JAREK G - 2008-04-08, 18:18
Gosia@, Przy tej pogodzie jak wyjmiesz folię z ogrzewanego pomieszczenia to w ciągu minuty zrobi się sztywna jak blacha nie zdążysz jej dobrze rozłożyć i będziesz później żałować Jak już wytrzymałaś tyle to poczekaj na słoneczny dzień bo będzie z tego
Ps. A co do kopanie to teraz coraz częściej używany do wszystkich prac ziemnych jest sprzęt mechaniczny i ludzie nie umieją kopać
Adalbert - 2008-04-08, 18:22
| Gosia@ napisał/a: | | Folia się rozgrzewa w pomieszczeniu z koloryferem na maxa nastawionym |
Nawet nie wiem jakbyś tą folę nagrzała to zanim ją rozłożysz i ułożysz to wystygnie i będzie sztywna jak pal Azji. Ja czekam na dzionek za słońcem. Nawet przy niezbyt wysokiej temperaturze w promieniach słonka folia zmięknie.
| Gosia@ napisał/a: | | Nie mam wyjścia, muszę kłaść folię, bo jak spadnie deszcz, to zrobi masakre z moimi z trudem modelowanymi pólkami |
Tymczasem zabezpiecz półki choćby folią malarską.
Gosia@ - 2008-04-08, 18:22
| JAREK G napisał/a: | Gosia@, Przy tej pogodzie jak wyjmiesz folię z ogrzewanego pomieszczenia to w ciągu minuty zrobi się sztywna jak blacha nie zdążysz jej dobrze rozłożyć i będziesz później żałować Jak już wytrzymałaś tyle to poczekaj na słoneczny dzień bo będzie z tego
Ps. A co do kopanie to teraz coraz częściej używany do wszystkich prac ziemnych jest sprzęt mechaniczny i ludzie nie umieją kopać |
to stare oczko
Gosia@ - 2008-04-08, 18:25
| JAREK G napisał/a: | Gosia@, Przy tej pogodzie jak wyjmiesz folię z ogrzewanego pomieszczenia to w ciągu minuty zrobi się sztywna jak blacha nie zdążysz jej dobrze rozłożyć i będziesz później żałować Jak już wytrzymałaś tyle to poczekaj na słoneczny dzień bo będzie z tego
Ps. A co do kopanie to teraz coraz częściej używany do wszystkich prac ziemnych jest sprzęt mechaniczny i ludzie nie umieją kopać | A, nie, nie, koparka nie wchodziła w ogóle w grę. Nie wyobrażam sobie modelowania pólek kopara
Gosia@ - 2008-04-08, 18:26
| Adalbert napisał/a: | | Gosia@ napisał/a: | | Folia się rozgrzewa w pomieszczeniu z koloryferem na maxa nastawionym |
Nawet nie wiem jakbyś tą folę nagrzała to zanim ją rozłożysz i ułożysz to wystygnie i będzie sztywna jak pal Azji. Ja czekam na dzionek za słońcem. Nawet przy niezbyt wysokiej temperaturze w promieniach słonka folia zmięknie.
| Gosia@ napisał/a: | | Nie mam wyjścia, muszę kłaść folię, bo jak spadnie deszcz, to zrobi masakre z moimi z trudem modelowanymi pólkami |
Tymczasem zabezpiecz półki choćby folią malarską. | Hmm, pewnie tak zrobię a kiedy do cholery będzie ciepło?
Adalbert - 2008-04-08, 18:27
| Gosia@ napisał/a: | | a kiedy do cholery będzie ciepło? |
Jak się dwie niedziele zejdą i 1. Maja w środku!
killer1558 - 2008-04-08, 18:30
kurde ale zapał mi się nawet jeszcze nie chce węża założyć kamieniami żeby go nie widać było toż to dopiero kwiecień ale życzę powodzenia
Gosia@ - 2008-04-08, 18:31
a, to powoli kształt nowego się wyłania. Brzydka pogoda była, niestety, zdjęcia kiepskie
wiktor - 2008-04-08, 18:33
oczko będzie super ja bym je zrobił głębsze
Gosia@ - 2008-04-08, 18:34
| Adalbert napisał/a: | | Gosia@ napisał/a: | | a kiedy do cholery będzie ciepło? |
Jak się dwie niedziele zejdą i 1. Maja w środku! | Eeeee, wtedy, to ja nie mam czasu
Gosia@ - 2008-04-08, 18:35
| wiktor napisał/a: | oczko będzie super ja bym je zrobił głębsze | Dzisiaj juz zostało sporo pogłebione. Najgłębsza półka 1 m, pozostała 70 cm i najpłydsza 25
Adalbert - 2008-04-08, 18:41
Super dziura! Na zdjęciu nie wygląda, że ta półki mają takie głębokości. Jak ja wykopałem na 1,2 m to wydawało mi się, że dziura ma 2 metry. Dopiero poziomowanie i pomiary pokazały prawdę.
Gosia@ - 2008-04-08, 19:04
| Adalbert napisał/a: | | Super dziura! Na zdjęciu nie wygląda, że ta półki mają takie głębokości. Jak ja wykopałem na 1,2 m to wydawało mi się, że dziura ma 2 metry. Dopiero poziomowanie i pomiary pokazały prawdę. | Bo, to wdczorajsza dziura dzisiaj jest pogłebiona na jedna łopatę. Mierzyłam osobiscie, bo dumam, ze to 70 cm, to nie za mało i machnąć od razu więcej?
Gosia@ - 2008-04-08, 19:06
za duzo nie widać,a le trudno mi ująć całośc
jackon - 2008-04-08, 19:23
choroba musze sie pospieszyc z odwiedzinami
teraz jest gdzie usiasc, polki gotowe
jak zalejesz woda,to kapielowkie bede musial wziasc z soba
Pawlak - 2008-04-08, 19:51
ja miałem taki zapał do budowy oczka ze cały wykop zrobiłem sam w jeden dzień ,ale następnego dnia to już kosiarki nie mogłem pchać
Gosia@ - 2008-04-08, 19:51
| jackon napisał/a: | choroba musze sie pospieszyc z odwiedzinami
teraz jest gdzie usiasc, polki gotowe
jak zalejesz woda,to kapielowkie bede musial wziasc z soba | A, mówiłam,bys sie spieszył browarek schłodzony jest. Spoko, zanim sie pwenie wybierzesz, to juz w pełnej krasie bedzie mozna obejrzec
Gosia@ - 2008-04-08, 19:52
| Pawlak napisał/a: | ja miałem taki zapał do budowy oczka ze cały wykop zrobiłem sam w jeden dzień ,ale następnego dnia to już kosiarki nie mogłem pchać | Zapął ja tez miałam, ale mocy przerobowych nie przesadziłam wrzosce, troche roslin i tez padłam
judym - 2008-04-08, 19:59
| Gosia@ napisał/a: | | Adalbert napisał/a: | A nie za zimno na folię? U mnie nawet słońca na lekatrwo | Zimnojak cholera. Przemoczyłam buty i skarpetki. Folia się rozgrzewa w pomieszczeniu z koloryferem na maxa nastawionym. Nie mam wyjścia, muszę kłaść folię, bo jak spadnie deszcz, to zrobi masakre z moimi z trudem modelowanymi pólkami |
Z pogodą to nie trafiłaś.Będziesz musiała bardzo uważac na układanie foli.Moim zdaniem grzanie jej w pomieszczeniu da słabe efekty,bo zanim trafi do wykopu i będziesz chciała ją ułożyc zrobi się sztywna.
Gosia@ - 2008-04-08, 20:04
| judym napisał/a: | | Gosia@ napisał/a: | | Adalbert napisał/a: | A nie za zimno na folię? U mnie nawet słońca na lekatrwo | Zimnojak cholera. Przemoczyłam buty i skarpetki. Folia się rozgrzewa w pomieszczeniu z koloryferem na maxa nastawionym. Nie mam wyjścia, muszę kłaść folię, bo jak spadnie deszcz, to zrobi masakre z moimi z trudem modelowanymi pólkami |
Z pogodą to nie trafiłaś.Będziesz musiała bardzo uważac na układanie foli.Moim zdaniem grzanie jej w pomieszczeniu da słabe efekty,bo zanim trafi do wykopu i będziesz chciała ją ułożyc zrobi się sztywna. | No, trudno, nic nie wymyślę. Zobacze jak bedzie szło, a moze po prostu przykryje malarska i tyle
jackon - 2008-04-08, 20:48
to zdaze sie zalapac na zimne piwko siedzac na polkach w pustym zbiorniku
Gosia@ - 2008-04-08, 20:53
| jackon napisał/a: | to zdaze sie zalapac na zimne piwko siedzac na polkach w pustym zbiorniku | Na razie jest tylko ryzyko, ze i dupsko Ci odmarznie U nie jest teraz 1C
Adalbert - 2008-04-09, 15:36
Ale okolica! (ostatnie zdjęcie) tu to dopiero można zaszaleć! Pięknie, po prostu pięknie. Nie tak jaku mnie- 120 m2 w środku miasta
Gosia@ - 2008-04-09, 19:21
| Adalbert napisał/a: | Ale okolica! (ostatnie zdjęcie) tu to dopiero można zaszaleć! Pięknie, po prostu pięknie. Nie tak jaku mnie- 120 m2 w środku miasta | A, no można dzisiaj dupa blada, spadł snieg czekam z ułożeniem foli do soboty, ciekawe czy wygop mi sie skrzani
melek - 2008-04-09, 19:24
Jak spadnie deszcz to będziesz widziała kamienie ,których wcześniej nie wygrabiłaś/wywaliłaś z wykopu
Gosia@ - 2008-04-09, 19:45
| Melek napisał/a: | Jak spadnie deszcz to będziesz widziała kamienie ,których wcześniej nie wygrabiłaś/wywaliłaś z wykopu | no, tak, ale jak mi kształt sie rozmyje?
asa - 2008-04-09, 21:34
| Cytat: | | Gosia@ napisał/a: | | no, tak, ale jak mi kształt sie rozmyje? |
|
Gosia@ bądź dobrej myśli kształt jakoś poprawisz.
melek - 2008-04-10, 17:18
Ja za nim folię położyłem, to wykop przez tydzień był narażony na deszcze a jeszcze wtedy był okres ,że codziennie lało ale ścianki się nie obsuwały, mogłem wyrzucić kamienie i korzenie ,które wcześniej były zakryte
AurorA - 2008-04-10, 21:36
Deszcz potrafi naprawdę wiele popsuć , wyobraźcie sobie zę jak robiłem oczko Huberta (siatkobeton) to po okołkowaniu i rozpięciu zbrojenia przyszła ulewa i całe zbrojenie znalazło sie pod błotem - to była załamka
Gosia@, chyba w niedzielę mam być słonko, oby później było coraz ładniej -trzymam kciuki.
Gosia@ - 2008-04-11, 12:40
| asa napisał/a: | | Cytat: | | Gosia@ napisał/a: | | no, tak, ale jak mi kształt sie rozmyje? |
|
Gosia@ bądź dobrej myśli kształt jakoś poprawisz. | Szczerze, nie mam wyjścia. Musze czekać. Na razie strat nie ma, ale mam wodę w najnizszej pólce pewnie mi nie wyschnie do niedzieli
Gosia@ - 2008-04-11, 12:42
| AurorA napisał/a: | Deszcz potrafi naprawdę wiele popsuć , wyobraźcie sobie zę jak robiłem oczko Huberta (siatkobeton) to po okołkowaniu i rozpięciu zbrojenia przyszła ulewa i całe zbrojenie znalazło sie pod błotem - to była załamka
Gosia@, chyba w niedzielę mam być słonko, oby później było coraz ładniej -trzymam kciuki. | No, własnie, niech diabli trafia ten deszcz. Na mokrą ziemie tez pewnie się trudno układa folię, no i ubrudzona będzie. W niedziele szykujemy sie na godzine O w każdym razie.
Gosia@ - 2008-04-14, 09:41
Gosia@, chyba w niedzielę mam być słonko, oby później było coraz ładniej -trzymam kciuki.[/quote]Staw napełniony siedziałam wczoraj do 01,30, bo lała sie woda i pilnowałam wskazań licznika. Ostateczny wynik 8m3. Widać już że mamy z Jarkiem zdecydowanie inne głębokości i to Jarek ma lepiej Wymiary 7x5. Dzisiaj obrabianie brzegów. Deszcz trochę naszkodził, naniósł ziemię i wyrzłobił brzegi. Najważniejsze, ze juz jest
Gosia@ - 2008-04-14, 09:47
a, tak, to wyglądało...
Gosia@ - 2008-04-14, 09:52
Gosia@ - 2008-04-14, 10:01
Gosia@ - 2008-04-14, 10:07
Gosia@ - 2008-04-14, 10:12
No, ale machnełam materiał zdjęciowy;-)
Gosia@ - 2008-04-14, 10:50
Pozwolę sobie w tym miejscu serdecznie podziękować. Pawłowi, Januszowi, bez Was, Waszych zdjęć poglądowych, rysunków. Praca przy moim oczku, byłaby ciężką harówą, a nie frajdą. O, forum, nawet nie wspominam, bo, w ogóle, go by nie było Jacek, zawsze słuzy dobrą radą i również dzieki, mu wielkie
Bartek1 - 2008-04-14, 19:23
oczko optycznie wygląda
na duże wiesz ile ma litrów?
i jaka jest max głębokośći
I dodaj proszę fotkę jk w cymałości jet zalane wodą chętnie zobacze jak wygląda oczko z tymi kamyczkami
JAREK G - 2008-04-14, 20:24
Bartek1, Czy Ty w ogóle czytałeś ten temat przecież wszystko masz to napisane kilka postów wyżej
Gosia@, wydaje mi się że chyba trochę za małą zrobiłaś tą strefę najgłębszą
Gosia@ - 2008-04-14, 20:27
| JAREK G napisał/a: | Bartek1, Czy Ty w ogóle czytałeś ten temat przecież wszystko masz to napisane kilka postów wyżej
Gosia@, wydaje mi się że chyba trochę za małą zrobiłaś tą strefę najgłębszą | tak, masz rację. Spojojnie mogła byc większa. Niestety, nikt, niemial siły dalej kopać Z drugiej strony mialam 3 lata oczko 80cm, w tym z karpiami koi i nigdy nic sie nie stało. W zimie będe miała napowietrzacz i tyle. Nauczka na przyszłosc
Gosia@ - 2008-04-14, 20:31
| Bartek1 napisał/a: | oczko optycznie wygląda
na duże wiesz ile ma litrów?
i jaka jest max głębokośći
I dodaj proszę fotkę jk w cymałości jet zalane wodą chętnie zobacze jak wygląda oczko z tymi kamyczkami | Wiem Maksymalna głębokosc 1,20,pózniej 85 cm, 60 cm i 20. Pojemnosc 8m3, tj 8000 litrów. Wielkosc 7x5 m. Folia zakupiona według wzoru 10x8= 80 m2. Koszt z dowozem 960 zł. Folia firmy Ergis, podójnie zdławiana, grubosc, 0,6. W płachcie
JAREK G - 2008-04-14, 20:36
Gosia@, masz spory zapas folii to jej nie obcinaj być może za kilka lat jak będziesz robić remont będziesz mogła wtedy ję powiększyć Ja bym zlikwidował tą półkę na 80cm tylko po całości zrobiłbym strefę głęboką z lekkim spadkiem od 1m do 1,2m
judym - 2008-04-14, 20:42
Faktycznie zostało ci sporo foli i mogłaś zrobic większą strefę głęboką,ale teraz to już mleko rozlało się.Rozumie że półka 85cm jest na Lilie i grążel.
Gosia@ - 2008-04-14, 20:51
| JAREK G napisał/a: | Gosia@, masz spory zapas folii to jej nie obcinaj być może za kilka lat jak będziesz robić remont będziesz mogła wtedy ję powiększyć Ja bym zlikwidował tą półkę na 80cm tylko po całości zrobiłbym strefę głęboką z lekkim spadkiem od 1m do 1,2m | myślałam o tym, ale ja mam małe dzieci i obawiałam sie trochę, takiej głębokosc na większej powierzchni
Gosia@ - 2008-04-14, 20:51
| judym napisał/a: | | Faktycznie zostało ci sporo foli i mogłaś zrobic większą strefę głęboką,ale teraz to już mleko rozlało się.Rozumie że półka 85cm jest na Lilie i grążel. | Dokładnie tak, już są nawet posadzone. Przeniesione ze starego oczka
judym - 2008-04-14, 21:02
| Gosia@ napisał/a: | | JAREK G napisał/a: | Gosia@, masz spory zapas folii to jej nie obcinaj być może za kilka lat jak będziesz robić remont będziesz mogła wtedy ję powiększyć Ja bym zlikwidował tą półkę na 80cm tylko po całości zrobiłbym strefę głęboką z lekkim spadkiem od 1m do 1,2m | myślałam o tym, ale ja mam małe dzieci i obawiałam sie trochę, takiej głębokosc na większej powierzchni |
Oczko i małe dzieci,to jest poważna sprawa.Dzisiaj już gdzieś była tragedia,a podobno stawik był zabezpieczony.
JAREK G - 2008-04-14, 21:06
| Gosia@ napisał/a: | | JAREK G napisał/a: | | Gosia@, masz spory zapas folii to jej nie obcinaj być może za kilka lat jak będziesz robić remont będziesz mogła wtedy ją powiększyć |
mam małe dzieci i obawiałam sie trochę, takiej głębokosc |
Za kilka lat dzieci podrosną i folia będzie jak znalazł
Gosia@ - 2008-04-14, 21:06
| judym napisał/a: | | Gosia@ napisał/a: | | JAREK G napisał/a: | Gosia@, masz spory zapas folii to jej nie obcinaj być może za kilka lat jak będziesz robić remont będziesz mogła wtedy ję powiększyć Ja bym zlikwidował tą półkę na 80cm tylko po całości zrobiłbym strefę głęboką z lekkim spadkiem od 1m do 1,2m | myślałam o tym, ale ja mam małe dzieci i obawiałam sie trochę, takiej głębokosc na większej powierzchni |
Oczko i małe dzieci,to jest poważna sprawa.Dzisiaj już gdzieś była tragedia,a podobno stawik był zabezpieczony. | Tak, 3 latek sie utopił. Dlatego, imo wazna jest głebokosc i szerokosc półek, by w razie czego, dzidzior miał jak sie wydostac. Moje maja 5 lat i 10, dlatego przy 85 cm, to juz własciwie luz. Nie zmienia, to faktu, ze zawsze trzeba bardzo uwazac kiedy ma sie oczko i dzieci
Gosia@ - 2008-04-14, 21:07
| JAREK G napisał/a: | | Gosia@ napisał/a: | | JAREK G napisał/a: | | Gosia@, masz spory zapas folii to jej nie obcinaj być może za kilka lat jak będziesz robić remont będziesz mogła wtedy ją powiększyć |
mam małe dzieci i obawiałam sie trochę, takiej głębokosc |
Za kilka lat dzieci podrosną i folia będzie jak znalazł | Wtedy w planach, staw kąpielowy
iwosek - 2008-04-19, 09:33
W domu mam 4 latke - która tak kocha oczko ze zaliczyla juz w nim kąpiel coprada w plywaczkach wyszla z basenu - ja siedzialem w oku i przestawialem donice patrzae a tu kolezanka juz plywa w oku - u mnie jest niebezpiecznie - ale inaczej nie dalo sie zrobic najglepiej 110-120 ( w zaleznosci od poziomu wody ) jestwłasnie przy samym chodniku
Gosia@ - 2008-04-25, 08:15
Powoli zbliżamsię do końca. Dzisiaj kaskada i montaż filtra
Gosia@ - 2008-04-25, 08:20
O, kolejne
Bajbas - 2008-04-25, 14:40
Moje klimaty choć nie moje kształty
Piękne miejsce na oko i wypoczynek.
Bajbas
Gosia@ - 2008-04-25, 15:23
| Bajbas napisał/a: | Moje klimaty choć nie moje kształty
Piękne miejsce na oko i wypoczynek.
Bajbas | Reczywiście, w tej chwili wszyscy siedzą przy oczku Dzisiaj się zabieram za kaskadę, ciekawe jak wyjdzie
Gosia@ - 2008-05-05, 17:05
Moje dwa oka;-)
Mazur - 2008-05-05, 17:33
Piękne właśnie tak wykończone brzegi najbardziej mi się podobają, delikatna obwódka z płaskich kamieni
Gosia@ - 2008-05-05, 17:55
| Roman napisał/a: | Piękne właśnie tak wykończone brzegi najbardziej mi się podobają, delikatna obwódka z płaskich kamieni | Dziękuję. Chciałam bez kamieni, ale sie poddałam Roślinami nie szło zamaskować, ziemia się wsypywała do oczka. Na górze nawet kaskade zrobiłam tylko z 3 kamieni, bo nie chciałam, by kamienie przytłaczały. Muszę dopracowac jeszcze skalniak i zamaskowac zółtą rurę do filtra
Pawlak - 2008-05-05, 19:17
2 piękne oczka a zamierzasz jakoś połączyć oba oczka? Roman Brzeg rzeczywiście jest ładny
Gosia@ - 2008-05-05, 19:53
| Pawlak napisał/a: | 2 piękne oczka a zamierzasz jakoś połączyć oba oczka? Roman Brzeg rzeczywiście jest ładny | Sa połączone strumieniem zrobie zdjecie
asa - 2008-05-05, 23:13
Super Kawał dobrej roboty
Jak obrośnie roślinkami to dopiero będzie pięknie.
Gosia@ - 2008-05-06, 05:53
| asa napisał/a: | Super Kawał dobrej roboty
Jak obrośnie roślinkami to dopiero będzie pięknie. | też mam taka nadzieje Dziękuję za miłe słowa
Gosia@ - 2008-05-18, 13:18
A, tak wgladaja mieszkańcy nowego oczka
jackon - 2008-05-18, 14:28
mialem kiedys podobne kojaki
Gosia@ - 2008-05-18, 14:51
| jackon napisał/a: | mialem kiedys podobne kojaki | Prawda. ze ładne
jackon - 2008-05-18, 14:54
pamietaj,ze masz je glaskac pod luske
Gosia@ - 2008-05-18, 15:01
| jackon napisał/a: | pamietaj,ze masz je glaskac pod luske | Nawet buzi im daję na dobranoc tylu pieszczot co u mnie, to u Ciebie a bank nie zaznały. A zresztą przyznaj się, ze Ty je na patelnie szykowałeś
jackon - 2008-05-18, 17:34
sama widzialas,ze rosna u mnie szybko
patelnie juz powoli rozgrzewam
Gosia@ - 2008-06-11, 12:27
zdjęcie starego oczka, pozostawione naturze. Z woda zero problemów. Kwitnie jedna lilia a ten czarny kubeł, to na glony nitkowate wyławiane motyka
Irys Ensata, kwitnie,mimo ze posadzony w wodzie
Bajbas - 2008-06-11, 20:30
| Gosia@ napisał/a: | | Irys Ensata, kwitnie,mimo ze posadzony w wodzie |
dlaczego "mimo" ludzie małej wiary trzymają je w gruncie
Irysy to piękne kwiaty, szkoda że tak krótko trzymają kwiaty. Ale ja w przyszłym roku część dam do gruntu.
Bajbas
Gosia@ - 2008-06-11, 21:29
| Bajbas napisał/a: | | Gosia@ napisał/a: | | Irys Ensata, kwitnie,mimo ze posadzony w wodzie |
dlaczego "mimo" ludzie małej wiary trzymają je w gruncie
Irysy to piękne kwiaty, szkoda że tak krótko trzymają kwiaty. Ale ja w przyszłym roku część dam do gruntu.
Bajbas | Do zalewowej strefy?a mimo, bo bałam sie ze nic z tego nie bedzie
Bajbas - 2008-06-12, 08:38
| Gosia@ napisał/a: | | Do zalewowej strefy? |
nie część myślałem dać po bożemu do gruntu. U mnie jest tylko jedna strefa zalewowa, tam sam torf i już komplet innych roślin. Zobaczymy, bo już jest na brzegach tak gęsto, że trudno cokolwiek upchnąć
Bajbas
Wela - 2008-06-13, 15:22
B ardzo ,Bardzo,
Super wykończone brzegi....i piękna okolica......
Gosia@ - 2008-06-13, 15:29
| Wela napisał/a: | B ardzo ,Bardzo,
Super wykończone brzegi....i piękna okolica...... | Dziekuje
wasilewski69 - 2008-06-14, 10:00
Piękne oczko super wykończone kawał dobrej roboty
Gosia@ - 2008-06-14, 10:07
| Bajbas napisał/a: | | Gosia@ napisał/a: | | Do zalewowej strefy? |
nie część myślałem dać po bożemu do gruntu. U mnie jest tylko jedna strefa zalewowa, tam sam torf i już komplet innych roślin. Zobaczymy, bo już jest na brzegach tak gęsto, że trudno cokolwiek upchnąć
Bajbas | Wiesz, oglądąłam zdjęcia. Pzrepieknycj Irysów Ensata i tam było właśnie napisane, ze najlepiej rosną, w strefach okresowo zalewanych. Ja mam przy dolnym oczku taka strefę, ale tam panoszy się pałka inie mam siły tego obrabiać. Najlepsze, z emoje w ogóle rosna bez ziemi i żyją
Bajbas - 2008-06-16, 15:11
| Gosia@ napisał/a: | | najlepiej rosną, w strefach okresowo zalewanych. |
ja im chyba zrobię taki "kojec". Ale to w przyszłości. Wtedy zobaczymy o ile szybciej będą rosły.
Pozdrawiam, Bajbas
|
|