Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko miccom

miccom - 2008-03-09, 10:03
Temat postu: Oczko miccom
Wiosna dopiero nadchodzi więc zapodam zdjęcie oka sprzed roku.
Dużo ryb- dzikie karasie, karpie, karpie koi. Miałem dwa żółwie czerwonolice- stąd zielona woda i brak roślin w oczku. Od sierpnia żółwie wyprowadzone więc i oko się zazieleniło, choć dopiero w sierpniu;/ . Pozdrawiam. miccom

wojtas - 2008-03-09, 10:23

Witamy nowego miłośnika oczek.Masz bardzo ładny stawik.dobrze,że pozbyłes się żółwia,to zwierzę jest nie do pogodzenia z estetyką oczka.
JAREK G - 2008-03-09, 10:27

Witam nowego oczkomaniaka :) Roślin faktycznie w oczku nie widać :? czekamy na więcej fotek :P
judym - 2008-03-09, 11:48

Witam nowego posiadacza oczka.Teren wokoło oczka prezentuje się bardzo ładnie,a jak troszkę tu z nami pobędziesz,to i samo oczko będzie również wspaniale wyglądało.
miccom - 2008-03-09, 23:14

Dziękuję Wam za tak miłe przyjęcie;)
Jeszcze ze dwa dni i pierwszy KWIAT lilji wyskoczy na słońce. Zaraz jak się pokaże- fotkę podeślę:D.
Mam nadzieję że pomożecie mi ;) ;) oczyścić wodę w oczku!
Bo straszne bagno. Już do mnie leci TORF włóknisty :D :D . Pozdrawiam.

judym - 2008-03-09, 23:22

Zaskoczyłeś mnie tym że wychodzic będzie kwiat Lili.Jakie temperatury panują u ciebie?Jeżeli wegetacja tak szybko ruszyła to torf można już dac,ale najistotniejszym czynnikiem klarowności wody jest duża ilośc roślin.
AurorA - 2008-03-09, 23:33

pewnie chodzi o kaczeniec :P , ale też z miesiąc za wcześnie
samuraj - 2008-03-10, 07:36

Otoczenie oczka bardzo ładne , ale oczko potrzebuje roślin , dużo roślin :)
Oczywiście jak wszyscy witam nowego :piwko:

miccom - 2008-03-10, 10:04

judym napisał/a:
Zaskoczyłeś mnie tym że wychodzić będzie kwiat Lili.Jakie temperatury panują u ciebie?Jeżeli wegetacja tak szybko ruszyła to torf można już dac,ale najistotniejszym czynnikiem klarowności wody jest duża ilość roślin.

Mam rośliny błotne i przybrzeżne, Grzybieńczyki, miętę błotną, 2 lilje wodne. Kupiłem rok temu na alledrogo zestaw roślin, i w tym roku już się zieleni.
Tak. Rośnie kwiat lilji :D Jest jakieś 2-3 cm pod powierzchnią wody. Sam sie dziwię. Jeszcze drzewka w około oczka nie porosły liśćmi, i dużo słońca pada na taflę wody.
A temperatury?? No ostatnio dużo słońca i dodatnie temperatury.

AurorA napisał/a:

pewnie chodzi o kaczeniec :P , ale też z miesiąc za wcześnie

Kaczeniec to roślina błotna i przybrzeżna. A ja mam pąk kwiatowy na środku oczka. Sam- bez liści. Może moja lilja to jakaś odmiana podobna do magnolii ;) ;) ??

jakieś dwa lata lilja była podgryzana przez żółwie, więc może teraz nadrabia? Wyrzuciłem żółwie w sierpniu- a lilja jeszcze z kilka kwiatów wypuściła... a już przymrozki były :D
Jak wyskoczy to wkleję fotkę :D

jackon - 2008-03-10, 12:23

to stary, ubiegloroczny pak lilii wodne
nie ma szans na zakwitniecie :)

miccom - 2008-03-10, 16:25

Szkoda;/
AurorA - 2008-03-10, 18:25

jackon napisał/a:
nie ma szans na zakwitniecie

mam kupę takich pąków i nic z nich nie będzie , ale jako ciekawostkę powiem wam że kilka lat temu jeden taki pąk Attraction rozwinął mi się w marcu 10 cm pod wodą (nie dorastając do powierzchni). Kwiat był mniejszy niż zwykle i kompletnie biały.

killer1558 - 2008-03-11, 08:50

witam miccom wkoło oczka bardzo fajnie ale brak roslin w oczku doskwiera :) musisz nad tym popracować a oko zmieni się nie do poznania :good: :) trawkę masz piekną przy oczku :)
iwo-1 - 2008-03-17, 21:35

Oczko ładne tylko ja bym starała się zasłonić tą niebieską folię.
A tak to jest ekstra :-D

Pozdrawiam iwo

miccom - 2008-03-20, 08:56

AurorA napisał/a:
jackon napisał/a:
nie ma szans na zakwitniecie

mam kupę takich pąków i nic z nich nie będzie , ale jako ciekawostkę powiem wam że kilka lat temu jeden taki pąk Attraction rozwinął mi się w marcu 10 cm pod wodą (nie dorastając do powierzchni). Kwiat był mniejszy niż zwykle i kompletnie biały.

I tak się stało;/ Pąk już się oderwał od karpy;/
iwo-1 napisał/a:

Oczko ładne tylko ja bym starała się zasłonić tą niebieską folię.
A tak to jest ekstra :-D

Folia była zakryta- ale zdjęcie oczka jest z tamtego roku- a wtedy miałem jeszcze żółwie ;/ i jak wychodziły sie grzać na słońce to powrzucały mi kamienie do wody ;/
W tym roku jak sie ociepli woda- to wyciągnę te kamienie i zakryję folię. No i rośliny zaczną rosnąć jak najęte :D Już niedługo zamieszczę fotki :D

judym - 2008-03-20, 20:19

Z ociepleniem wody,to pewnie wszyscy poczekamy :hehe: Mam nadzieje i życzę ci,aby rośliny bujnie się rozwijały.Cały świat oczko-maniaków czeka na prawdziwą wiosnę i pochwalenie się swoim ogrodem.Czekam również na twoje fotki.
iwosek - 2008-03-20, 22:50

:hehe: kamienie w oczku :D skad ja to znam :D
Co do startujacych roslin - u mnie ładnie idą irysy i skrzypy (>???<)

miccom - 2008-04-13, 23:08

Witam wszystkich.
I tak jak obiecałem- parę fotek oczka po lekkiej przebudowie (maskowanie folii)
i z początkiem wiosny ;)
Zapraszam do oglądania!

judym - 2008-04-14, 00:31

Widac że wiosna u ciebie ruszyła.Maskowanie niebieskiej fili,to trudna sprawa,ale jak ruszą rośliny,to też zasłonią i będzie jeszcze lepiej.
iwo-1 - 2008-04-16, 21:03

Ale ładnie wyglądają fotki o zmroku :brawo:
Wiosne u Ciebie widać po roślinkach,ładnie rosną.

Pozdrawiam iwo

miccom - 2008-05-18, 07:32

Witam wszystkich.
Już trochę wiosna zaszalała, więc wrzucam kolejną porcję zdjęć oczka. Już z ozdobami i roślinnością z tego roku.

Tam gdzie widać węże będzie strumień ale to dopiero latem.

Oczko nocą oświetla mi stara wyremontowana lampa drogowa( komunistyczny twór) Waży chyba z 200k! Na zdjęciu bez lampy błyskowej

miccom - 2008-06-13, 23:06

Witam.
Poniżej nowe fotki oczka. I woda już się w nim czyści, choć codziennie płuczę filtr ;/