Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko wodne Agi

pena - 2007-09-27, 16:58
Temat postu: oczko wodne Agi
:yahoo: Teraz oglądajcie moje oczko wodne

Wszystkie dane o oczku prześle za kilka godzin, gdy będę u siebie w domu. :pa:

jakja - 2007-09-27, 17:11

Coś intrygującego... Szczególnie ten dlugi kij w wodzie :-D Dawaj więcej!
JAREK G - 2007-09-27, 17:31

Czy ten gość z ostatniego zdjęcia :P nie zrobił Ci spustoszenia z rybkami w oczku :???:
wojtas - 2007-09-27, 17:33

Ladne oczko.naturalne.moim zdaniem trochę nie pasuje ten mostek/za duzy w stosunku do wiekosci oczka/chociaż z drugiej strony zapewne ulatwia obserwacje i prace pielęgnacyjne.Ryby piekne.zaskroniec rewelacyjny,
killer1558 - 2007-09-27, 17:34

widzę że i u ciebie bergenie ladnie rosną nad okiem ,fajny zaskroniec takiego nie mam jeszcze :hehe:
samuraj - 2007-09-27, 20:07

ładne naturalnie wyglądające oczko , ale jeśli mogę wrzucić swoje trzy grosze to także uważam że ten mostek nie bardzo pasuje , ale zawsze uważałem że oczko powinno się podobać przede wszystkim właścicielowi :)
jeśli jest taka możliwość daj fotkę bez tego mostka i zobaczysz różnicę no i my sami zobaczymy :P

pena - 2007-09-27, 20:31

:) Uff.. już dojechałam i mogę coś opowiedzieć o moim oczku. Ma 7 lat, łacznie z mostkiem to zasługa męża, który go wykonał. Karasie wybierałam ja na oko, nie mając pojęcia czym się różnią - on i ona. Brałam pod uwagę, że facet jest szczupły a kobitka musi być trochę więcej niż zaokrąglona /wg siebie/. Trafiłam dobrze, bo narybek też się pojawił. Oczko ma pojemność 1000 litrów, zawiera 4 donice grężela i fontanne. Zasiedlone od początku było w żabki, ślimaki, a i jaszczurki lubiły w nim popływać, wygrzewając się potem właśnie na mostku, obok żabek.Wokół oczka , na samym skraju rosną 2 kępy bergeni, paprocie, pełnik ogrodowy.Floks szydlasty topi swoje ramiona w oczku. Rosną też granatowe irysy, galiardia, krzewy pigwowca i wiele innych. Zdjęć mam dużo, ale niestety mam kłopot z rzucaniem ich na forum. Aparat foto zwykły i dlatego wybrałam się do Bytomia i moja synowa Basia wybrała zdjęcia które sama zrobiła, będąc u nas i od razu umieściła je na forum / niestety, jeszcze tego nie potrafię/ :oops: Zaskrońca uchwyciła jak szalał po oczku, goniąc karasie i zamulił wodę. Jak odbywał głodny lot na łąkę to już inna historia. Karasie - "Ruda" i "Brudny Hary" mają się dobrze, a woda czysta jak kryształ :yahoo:
wojtas - 2007-09-28, 17:03

Jaszczurki raczej nie plywaja.może były to traszki?
pena - 2007-09-28, 17:10

:) Możliwe, że traszki, nie jestem biologiem, ale czytając i oglądając zdjęcia stałych oczkomaniaków pewno się jeszcze wiele nauczę.
wojtas - 2007-09-29, 07:10

fajne okolice tam macie, wszędzie lasy ,nic dziwnego ze jest takie bujne zycie w oczku.Znam te strony,kiedyś moja siostra mieszkała w Waszej okolicy.Zbudowałem u niej oczko i mam bardzo miłe wspomnienia.
Kaef - 2007-09-29, 10:16

Przestraszone potrafią pływać (zwinki, innych w wodzie nie widziałem). Przyciskają łapy do ciała i pływają jak węże. Oczywiście tylko po powierzchni.
pena - 2007-09-29, 10:57

:) Rzeczywiście. W moim oczku kwitnie bujnie życie.Oczko może wygląda na małe /2 na 3 m / ale na zdjęciu jest mocno zarośnięte na brzegach. Na wiosnę widać kamienie na brzegach, kąpią się na nich ptaki / mam domek dla szpaków, co roku zamieszkują swoje M1/. Te zarośla są też ochroną przed kotami /6 sztuk/ sąsiadów. W zarośniętych brzegach kryją się też karasiątka. :pa:
Yahilles - 2007-09-29, 12:07

Kaef napisał/a:
Przestraszone potrafią pływać (zwinki, innych w wodzie nie widziałem). Przyciskają łapy do ciała i pływają jak węże. Oczywiście tylko po powierzchni.

Jaszczurki żyworodne często prowadzą nadwodny tryb życia, wiele razy widziałem jak pływały i nie tylko spłoszone :)

Kaef - 2007-09-29, 12:35

Też o tym słyszałem, ale niestety nie miałem jeszcze okazji zobaczyć żyworódki nad wodą :/
pena - 2007-09-29, 13:24

jeszcze kilka zdjęć :yahoo:

iwosek - 2007-09-29, 13:27

bardzo fajne oczko :good:
i jesscze fajniejsi mieszkancy :D
oczko ma swoj urok i jest OK

pena - 2007-09-29, 14:43

To są mieszkańcy mojego oczka. Wrócę jeszcze do zaskrońca. Otóż pojawił się w oczku 3 lata temu , było mu wygodnie, zawsze dużo żabek do jedzenia i był atrakcją dla sąsiadów. W tym roku, gdy pojawiły się rybki, długo nas nie odwiedzał. Lecz pewnego dnia głośny plusk zwabił nas do oczka. Gruby, długi , jak węgorz szalał między karasiami, ale nie zaczepiał. Ale karasie zaczepiały go i wyrażnie wypychały i poganiały.Zaskroniec zdenerwował się i owinął jak wąż boa wokół "Brudnego Harrego". Ja zaczęłam krzyczeć i walić konewką po wodzie, by gad uciekł, ale gdzie tam! Mąż złapał grabie, podebrał zaskrońca i wyrzucił na ścieżkę. Stawiał się i uciekł. Ale wrócił póżniej. Grabie czekały, mąż też. I wtedy to pierwszy raz zobaczyliśmy latającego zaskrońca. Poleciał daleko na łąkę. :hehe:
Pawlak - 2007-09-29, 19:53

Oczko bardzo mi się podoba :good: zasadź więcej roślin w oczku ,szczególnie lilie ;)
pena - 2007-09-29, 21:22

:) Lilie na pewno zasadzę. W tym roku wybrałam karasie, ale jak przeżyją/będziemy się starać/, to mamy już plany powiększenia oczka. Jest tyle zdjęć na forum i dobrych rad przeczytałam ,że na pewno zrobimy / z mężem/ coś ekstra. :good: :pa:
wojtas - 2007-10-01, 07:10

Gdybym miał oczko z tak bujnym zyciem,to nic bym przy nim nie kombinował.Ewentualnie wykonałbym obok drugie,tak aby była różnica w poziomie lustra wody i połączył oba zbiorniki kaskadą.robiłem kiedyś taką oczkowa rewolucję,ale to było konieczne z powodu rozszczelnienia zbiornika.I do końca sezonu oczko nie mogło się ustabilizować.
Boobu - 2007-10-31, 17:44

Witaj :)
Bardzo malownicze, urokliwe, romantyczne oczętko :brawo: A ten zaskroniec...Bomba ! :good: Też chcę takiego w swoim oczku! :) Najbardziej rozbawiły mnie Twoje kryteria wyboru płci u karasi :hehe: No i ten mrożacy krew w żyłach opis walki Twojego męża z zaskrońcem :hehe:
Pozdrawiam :pa:

pena - 2007-10-31, 19:50

:) O dzięki, wreszcie jakaś kobieta! Jak to podnosi na duchu! Dzięki za ocenę mojego oczka. Brakuje tu nowego tematu na zimę, np. opowieści związane z oczkami, zwierzętami itp, które nam się zdarzyły. :yahoo: :pa:
Boobu - 2007-10-31, 19:59

pena napisał/a:
O dzięki, wreszcie jakaś kobieta! Jak to podnosi na duchu!

Wzajemnie :)
Fakt, mało tu kobiet :? Wszystkie stoją przy kuchni, albo sprzątają, piorą, niańczą itd...
My oczywiście też to robimy :bum: , ale jeszcze "bywamy" TUTAJ ;)
Pozdrawiam :roll:

JAREK G - 2007-10-31, 21:10

Boobu napisał/a:
Wszystkie stoją przy kuchni, albo sprzątają, piorą, niańczą itd...
My oczywiście też to robimy :bum: , ale jeszcze "bywamy" TUTAJ ;)
To tak jak ja :P choć nie jestem kobietą :hehe: