| |
Oczko wodne - forum Forum miłośników oczek wodnych. |
 |
Galeria zdjęć oczek wodnych - oczko Karoliny i Krzyśka
Karolina - 2007-08-01, 22:41 Temat postu: oczko Karoliny i Krzyśka Witam !
Mam na imię Karolina i jestem tutaj nowa.
Niedawno kupiliśmy nasz pierwszy dom i zaczynamy urządzać ogród.
Oczko powstaje od maja tego roku. Na razie uczymy się na zasadzie prób i błędów dlatego oczko jest ciągle poprawiane i modernizowane. Oczywiście bardzo dużo przydatnych informacji oraz ciekawych pomysłów czerpię z forum - Oczko wodne, (dzięki, że jesteście).
Oczko zostało wykopane, wybetonowane (ochrona przed ciągłymi najazdami kretów i nornic ) oraz wyłożone folią. Jest zamontowana pompa z filtrem, która pompuje wodę do dzbana a następnie woda wlewa się z powrotem do oczka, dzięki temu oczko jest napowietrzone. Powoli przybywa roślinek zarówno w oczku jak i w jego otoczeniu oraz jego mieszkańców. Są to 5 ozdobnych karasi, jaszczurki (mama z dziećmi), żaba, ważki i inne latające koleżanki i koledzy. Niestety również ubywa nam mieszkańców oczka, nasze karasie miały już potomstwo tj. 8 karasi już całkiem sporych (ok. 4cm ), niestety nie wiadomo z jakich przyczyn wszystkie małe karasie padły 3 dni temu. Oczko zostało po tym gruntownie wyczyszczone a woda wymieniona. Niestety podejrzewamy, że jakiś nieżyczliwy sąsiad dosypał coś do wody. Na razie duże rybki wyglądają dobrze.
Niżej dodaję zdjęcie zrobione dzisiaj. Z niecierpliwością czekam na wasze komentarze i rady.
JAREK G - 2007-08-01, 22:54
Oczko ładne , widać że włożyliście sporo pracy tylko popełniacie jeden poważny błąd za często wymieniacie wodę ( jak na 3 miesiące ) Wody najlepiej nie wymieniać wcale, a jak już jest taka konieczność to najlepiej podmienić część wody
iwosek - 2007-08-01, 23:00
oczko swietne mozna powiedziec ze ksiazkowe, ale jak dla mnie zbyt "jalowe"
super prezentuje sie ten "czarodziejski dzban"
killer1558 - 2007-08-01, 23:01
oczko bardzo fajne i pomysł z dzbanem też woda czyściutka jak na razie pewnie po wymianie jest ,a co do rybek to nie miały za mało tlenu w tym upale ogólnie
napisz coś więcej ,jaka pojemność itd. z techniki
melek - 2007-08-02, 00:49
Oczko fajne, podoba mi sie kształt Daj więcej roślin a ryby będą szczęśliwe! Napisz jeszcze wymiary
Karolina - 2007-08-02, 07:52
Wymiary oczka to:
szerokość ok. 1,5m
długość ok. 3m
głębokość ok. 75cm
Woda w oczku została całkowicie wymieniona ponieważ jak już pisałam prawdopodobnie ktoś coś tam dorzucił szkodliwego i wszystkie małe rybki padły, rośliny również zaczęły żółknąć (obie lilie wodne straciły większość liści i dlatego są takie mało rozrośnięte), w związku z tym oczko zostało całkowicie opróżnione wymyte, podłoże zmienione i rośliny wypłukane.
Rybki nie miały za mało tlenu ponieważ oczko jest dość mocno natleniane przez wodę lejącą się dość silnym strumieniem z dzbana (pompa 55W), czasami pracuje również fontanna , poza tym rybki padły kiedy nie było upałów.
Propo małej ilości roślinek to zamierzam w najbliższym czasie zakupić grążela żółtego oraz jeszcze jedną lilie wodną.
Mam jedno pytanie do doświadczonych forumowiczów; czy moeje białe karasie widoczne na zdjęciach zmienią kiedyś kolor czy to są tzw. albinoski ?
Pawlak - 2007-08-02, 08:00
bardzo ładne oczko głębokość 75cm i zimują ci ryby?
killer1558 - 2007-08-02, 08:24
| Pawlak napisał/a: | bardzo ładne oczko głębokość 75cm i zimują ci ryby |
czytaj uważnie ,oczko powstaje od maja tego roku
| Karolina napisał/a: | | czy moeje białe karasie widoczne na zdjęciach zmienią kiedyś kolor czy to są tzw. albinoski ? |
mam tez takie 2 szt już 2 rok i nie zmieniły koloru
Karolina - 2007-08-02, 08:34
Rybki jeszcze nie zimują (pewnie będą zimować w domciu) ponieważ nasze oczko powstaje dopiero od maja tego roku. A jaką powinno mieć głębokość aby rybki mogły zostać na zimę w oczku ?
killer1558 - 2007-08-02, 08:41
to zależy też gdzie mieszkasz i jakie mroźne zimy są u ciebie ale optymalnie powinno wystarczyć 120 -130 cm ,poczytaj na forum tu znajdziesz wszystko
JAREK G - 2007-08-02, 09:49
Karasie białe to nie albinosy , ale tak jak napisał Killer takie już zostaną przynajmniej ten jeden bo ten drugi może zmieniać układ plam Nie sądzę żeby do wody ktoś coś dolał , młodych rybek rodzi się setki a przeżywa kilka także to raczej normalne a szczególnie w świeżym oczku Możesz spróbować przezimować kilka rybek, zainstaluj zimą napowietrzacz, karasie to dość wytrzymałe ryby to może się uda
Pawlak - 2007-08-02, 15:56
| killer1558 napisał/a: | to zależy też gdzie mieszkasz i jakie mroźne zimy są u ciebie ale optymalnie powinno wystarczyć 120 -130 cm ,poczytaj na forum tu znajdziesz wszystko |
mi zimowały w tym roku na głębokości 40cm
killer1558 - 2007-08-02, 19:06
| Pawlak napisał/a: | | mi zimowały w tym roku na głębokości 40cm |
bez przesady jaka zima w tym roku byla i nie myl kogoś bo zasypie oko do 40 cm
AurorA - 2007-08-03, 17:25
| Karolina napisał/a: | Propo małej ilości roślinek to zamierzam w najbliższym czasie zakupić grążela żółtego oraz jeszcze jedną lilie wodną.
Mam jedno pytanie do doświadczonych forumowiczów; czy moeje białe karasie widoczne na zdjęciach zmienią kiedyś kolor czy to są tzw. albinoski ? |
Te karasie już takie zostaną. A co do roślinek grążela odradzam, lepiej dać więcej lilii lub grzybieńczyk który do tej wielkości oczka będzie lepiej pasował. Warto też w sezonie dawać roślinki pływające jak pistie, limnobium i hiacynty.
iwosek - 2007-08-03, 23:41
Arku nie wiem skad twoje uprzedzenia do grazeli, kazdemu odradzasz a jest to naprawde ladna roslina, pieknie wyglada w towrzystwie osok, uwazam ze ma najladniejsze liscie ze wszystkich roslin wodnych,
AurorA - 2007-08-06, 23:05
Bardzo dużo klientów się skarży na grążele, jedni że nie wypuszcza wcale liści pływających tylko podwodne, inni ze rośnie za bardzo albo że gnębią go szkodniki. Faktem jest że jest wyjątkowo podatny na szkodniki a kwiaty ma mizerne - do lilii nie ma przytyku - osoby z małym oczkiem powinny oszczędzać miejsce na coś ciekawszego
JAREK G - 2007-08-06, 23:10
To fakt u mnie też na liściach grążela są jakieś szkodniki od dłuższego czasu nie wypuścił nowego liścia ( i nie widać żeby miał zamiar) jak tak dalej pójdzie to już za kilka dni zostanie się bez liści pływających
iwosek - 2007-08-06, 23:12
a u mnie wlasnie odwrotnie,
lilia alba zaatakowana, grzybienczyk zaatakowany, kotewka zaatakowana, hiacynty tez,
a grazela zaden czort nie rusza,
złota rybka - 2009-12-29, 20:12
Ładne oko!
Skąd piasek?
Mariusz - 2009-12-30, 07:00
| AurorA napisał/a: | do lilii nie ma przytyku - osoby z małym oczkiem powinny oszczędzać miejsce na coś ciekawszego |
gdzieś umkną mi ten wpis, ale jestem tego samego zdania, ta roślina do oczek się nie nadaje ,chyba że Nuphar pumila
złota rybka - 2010-01-26, 09:27
| Mariusz Czernicki napisał/a: | | AurorA napisał/a: | do lilii nie ma przytyku - osoby z małym oczkiem powinny oszczędzać miejsce na coś ciekawszego |
gdzieś umkną mi ten wpis, ale jestem tego samego zdania, ta roślina do oczek się nie nadaje ,chyba że Nuphar pumila |
A może dało by się skombinować jakomś karłowatą odmiankę...
dawid1995 - 2010-02-09, 19:39
Fajne oko
|
|