| |
Oczko wodne - forum Forum miło¶ników oczek wodnych. |
 |
Zwierzęta w oczku - G±bka słodkowodna. Korzy¶ci dla oczka.
wojtek1987 - 2007-06-19, 11:43 Temat postu: G±bka słodkowodna. Korzy¶ci dla oczka. Witam!
Tak jak w temacie czy g±bki maj± jaki¶ dobry wpływ na oczko wodne? W moim jeziorze ostatnio widziałem duże skupisko g±bki. I nie wiem czy warto j± targać do oczka:)
Pozdrawiam!
Mazur - 2007-06-19, 16:52
nie warto bo umrze, a poza tym jest pod ochron±, obiło mi się o uszy że g±bka to nie ro¶lina.
Łuki18 - 2007-06-19, 17:02
| Roman napisał/a: | | obiło mi się o uszy że g±bka to nie ro¶lina |
Co więcej g±bki to zwierzęta!!!!
Taj jak mówi Roman nie warto sprowadzać ich do oczka
wojtek1987 - 2007-06-19, 18:21
Dzięki w takim razie. Nie będę brał. A że to nie ro¶lina to wiedziałem i i dlatego umie¶ciłem w zwierzętach w oczku.
Jeszcze raz dzięki i pozdro!!
zawieruch - 2007-07-19, 15:47 Temat postu: Re: G±bka słodkowodna. Korzy¶ci dla oczka.
| wojtek1987 napisał/a: | Witam!
...czy g±bki maj± jaki¶ dobry wpływ na oczko wodne? ... | Oczywi¶cie tak.
G±bki jako zwierz±tka filtruj±ce przyczyniaj± się do zwiększenia przejrzysto¶ci wody.
Ale żeby nie narażać się "sozologom" można spróbować zamiast g±bek,
wprowadzić inne żyj±tka; mszywioły lub jeszcze lepiej- tutaj opisane małże racicznice
zawieruch - 2007-07-24, 14:34
| Roman napisał/a: | | nie warto bo umrze, a poza tym jest pod ochron±, obiło mi się o uszy że g±bka to nie ro¶lina. | Z ochron± w tym wypadku - to ¶miechu warte.
Usun±łem niedawno z wody jakiego¶ ¶miecia (zacnie!)
zabijaj±c tym samym kilka porastaj±cych go g±bek (hańba!)
maruder - 2007-07-24, 16:00
[quote="zawieruch"]Roman napisał/a:
nie warto bo umrze, a poza tym jest pod ochron±...
| zawieruch napisał/a: | | Z ochron± w tym wypadku - to ¶miechu warte. |
niby dlaczego smiechu warte? to, ze Ty kilka zabiles (niby w szczytnym celu), nie znaczy, ze kazdy to robi
zawieruch - 2007-08-28, 17:34
| piotr urbanski napisał/a: | | niby dlaczego smiechu warte? to, ze Ty kilka zabiles (niby w szczytnym celu), nie znaczy, ze kazdy to robi |
OK - wyja¶niam na poważnie.
1. Zabiłem je oczywi¶cie przypadkiem, a nie w jakimkolwiek celu i nikogo nie zachęcam do tego.
2. G±bki (i wiele spo¶ród gatunków chronionych) s± coraz rzadsze (i pod ochron±), nie dla tego, że ludzie nadmiernie (czy choć trochę) je eksploatuj±, ale z powodu niesprzyjaj±cych im zmian ¶rodowiska.
Dla tego też wygin± lub nie - niezależnie od tego, czy kto¶ czasem je weĽmie do stawu.
krokodyl - 2007-08-28, 18:45
A jak wygl±da taka g±bka??
krzych0719 - 2007-08-28, 19:41
Witam. Wygl±da tak w moim oczku.
Mam obawy czy w zwyklym oczku z filtrem sklepowym by mogla przetrwać.
Pozdrawiam
zawieruch - 2007-08-28, 23:22
| krzych0719 napisał/a: | | Mam obawy czy w zwykłym oczku z filtrem sklepowym by mogla przetrwać. | No proszę - zdrowa jak ryba
Ale o co chodzi z tym filtrem i niezwykłym oczkiem umożliwiaj±cym przetrwanie g±bce?
Czyli jaka jest tajemnica skutecznej hodowli g±bek?
krzych0719 - 2007-08-29, 06:59
Witam. Filtr dojrzały – glebowokorzeniowy, bogato obsadzony ro¶linno¶ci± wodn±. Oczko z równowag± biologiczn±, ryb umiarkowana ilo¶ć. Jak najmniej ingerencji w to ¶rodowisko.
G±bka rozrasta się samoistnie na powierzchni podwodnych przedmiotów. Szczególnie silnie w obudowie pompy i w rurach doprowadzaj±cych wodę do filtra. Unika silnego nasłonecznienia. Ryby jej nie uszkadzaj±.
Pozdrawiam
Mazur - 2007-08-29, 07:56
| zawieruch napisał/a: | | Roman napisał/a: | | nie warto bo umrze, a poza tym jest pod ochron±, obiło mi się o uszy że g±bka to nie ro¶lina. | Z ochron± w tym wypadku - to ¶miechu warte.
Usun±łem niedawno z wody jakiego¶ ¶miecia (zacnie!)
zabijaj±c tym samym kilka porastaj±cych go g±bek (hańba!) |
Dobra rada, mniej chwal się, Mazura z dziada pradziada trochę drażni jak kto¶ nadmiernie ograbia nature i jeszcze z tego drwi, mój dziadek mawiał ,,weĽ tyle ile dałe¶''.
zawieruch - 2007-08-29, 16:32
| Roman napisał/a: | | Dobra rada, mniej chwal się, Mazura z dziada pradziada... t | Dobra, dobra - wszyscy jeste¶my przecie Mazurami, tylko mój pradziad pozostał na Mazowszu (odwieczne siedliszcze Mazurów) a twój wyjechał nad jeziora.
Mazur - 2007-08-29, 17:40
no to po mazursku
|
|