Oczko wodne - forum
Forum miłośników oczek wodnych.

Galeria zdjęć oczek wodnych - Oczko Rolanda :)

Roland - 2007-04-14, 11:55
Temat postu: Oczko Rolanda :)
Witam.

A wiec zaczalem troche pracowac nad swoim oczkiem. Mam juz plan na sklaniak i zrobilem kaskade.

Tak wygladalo to na poczatku:

Teraz juz tak

Jesli jeszcze mozna w tym temacie...
Problemem jest jeszcze dokupienie do tego wszystkiego pompy i filtru. Myslalem nad takim zestawem : Zestaw do oczka EXTREME UV12 (AQUA-SZUT) http://www.aquaszut.pl/po...uv_12_more.html Co o tym myslicie. Nie wiem czy kupowac wogole UV, ale cenowo w zasadzie wyjdzie na to samo. Czytalem juz troche o tym na forum, ale nie moge sie zdecydowac. NIe wiem czy samemu nie zrobic filtru... jaki zaproponowalibyscie ewentualnie zestaw?

No i sprawa otwarta sa jeszcze rosliny do oczka, wiec jesli macie propozycje to mozecie sie wykazac :-D

Pozdrawiam
Roland

seba - 2007-04-14, 19:33

Jaką masz pojemnosc oczka??
Przedewszystkim duzo roslin ;)

Ernest - 2007-04-14, 19:38

Cytat:
Przedewszystkim duzo roslin

Dobrze Seba gada :) , ale bez przesady ;)

monkeymonk - 2007-04-14, 19:52

ciekawa forma.
bardzo podoba mi sie polaczenie duzego kamienia z malym zwirkiem - sam planuje cos takiego u siebie w tym roku :brawo:
ps. co to za kamien (ten plaski)?

killer1558 - 2007-04-14, 22:08

fajnie jak przyjdą roślinki to dopiero będzie wyglądać :good:
JAREK G - 2007-04-14, 22:34

Musisz napisać jakiej pojemności masz oczko :P Według mnie ( tak na oko ) tan zestaw jest za duży do twojego oczka (choć cena atrakcyjna ) :) Ja jestem zwolennikiem filtrów samoróbek ( z beczki ) :P a lampa i pompa zależy od pojemności Twojego oczka :)
AurorA - 2007-04-14, 23:52

MI się podoba. W końcu mamy fotki oczka z formy. Skalniak dodaje dużo uroku i oczko nie wydaje się płaskie. ;latem jak urosną roślinki będzie :good:

Pamiętaj że filtr który (dałeś link) jest przelewowy i trzeba by go ustawić na szczycie kaskady.

ZiK - 2007-04-15, 21:49

Witaj Roland :piwko:
Widzę ,że jako jeden z nielicznych masz oczko z gotowej formy. :) Kaskada też fajnie się prezentuje. :)
Oczko ładne ciekawy kształt dodaj roślinki i będzie super :good:

Roland - 2007-04-16, 14:14

zik napisał/a:
Widzę ,że jako jeden z nielicznych masz oczko z gotowej formy.
Taaaak, chcialem najpierw zrobic z siatkobetonu, ale mielismy swietna okazje do kupna, wiec za niewielka cene udalo sie kupic z drugiej ręki. Niestety oczko tylko 80 cm glebokosci. Pojemnosc okolo 3500-4000l

Przepraszam za zdjecia, te grabki i sznurek :bum: niedlugo zrobie lepsze. Sznurek niestety musi byc narazie bo mam dobermanka i niedlugo szykuje sie jeszcze jeden, a nie chce zeby mlode iglaki sie zmarnowaly. Mysle jednak zeby zrobic plotek i to ogrodzic, teraz robi sie jeszcze altanka :-D

monkeymonk napisał/a:
co to za kamien (ten plaski)
Kiedys dziadkowie mieli stodole. Kamien plaski byl w scianach, dla ozdoby. Wszystko popadlo juz w straszna ruinę, wiec trzeba bylo wyburzyc a kamien sie przydał :P

Nastepne fotki niedlugo :piwko:

castleman - 2007-04-16, 18:51

:good:
Bardzo ładne
Sadź szybko roślinki żeby zarosły jak najszybciej ;)